Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2021

Roest heerst opnieuw: 'Het doet een hoop met me, alleen laat ik dat niet altijd zien'

Patrick Roest heeft zijn baanrecord met meer dan drie seconden aangescherpt. De rijder van Team Jumbo-Visma klokte bij de World Cup in Heerenveen een sensationele tijd van 6.05,21 op de 5 kilometer.

Foto : Sander Chamid

De kersverse Europees kampioen allround liet er vanaf de start geen twijfel over bestaan wat zijn intenties waren. Met (bijna) allemaal rondjes in de 28 kwam de 25-jarige Lekkerkerker uiteindelijk uit op een 6.05,14 en dat betekende een wereldrecord laagland. Voor Roest was het alweer zijn zevende World Cup-overwinning op de 5 kilometer. 

"Een race als vandaag is eigenlijk een perfecte rit", reflecteerde de Lekkerkerker achteraf. "Alleen met betere benen zou je iedere ronde nog wat winst kunnen pakken, want ik heb niet echt wat laten liggen. Het baanrecord ging elke keer met kleine stapjes sneller. Nu in een keer drie seconden. Dat is een mooie stap. Ik weet dat het nu niet hoeft, maar als de omstandigheden goed zijn en de benen voelen goed, dan wil je er voor gaan." 

Sven Kramer hield met een tijd van 6.11,80 ternauwernood de Rus Sergey Trofimov (6.11,94) achter zich. Het gat met de concurrentie was dus behoorlijk en deed haast denken aan de tijden waarin Kramer soeverein over de vijf kilometer heerste. Toch wil Roest zich niet met hem vergelijken. "Hij heeft al veel meer prijzen gewonnen: olympische titels, wereldtitels en die titels heb ik nog niet gewonnen. En misschien als ik ze wel win zou ik nog steeds zeggen dat ik me niet met hem wil vergelijken. We zijn twee andere rijders. Sven is Sven en ik ben ik."

 

Toch zag Roest ook wel in dat zijn prestaties van de afgelopen jaren wel echt bijzonder zijn. "Met zo'n rit als vandaag ben je toch sneller dan er ooit iemand geweest is op laagland. Dat doet ook een hoop met me, alleen laat ik het niet altijd zien." Doet hij zichzelf daarmee niet tekort? "Het is misschien wel mijn grootste probleem dat ik iets te bescheiden ben. Toen ik over de streep kwam was ik echt wel serieus blij."

Dat hij soms wat nuchter lijkt te reageren op zijn eigen presteren komt ook wel een beetje door de gebeurtenissen van de afgelopen WK's, geeft hij toe. Bij de WK Afstanden in Salt Lake City en het jaar daarvoor in Inzell startte Roest als grote favoriet, maar kon hij die rol niet waarmaken. "Dan laat je zo'n rit van vandaag al gauw vallen en ben je in je hoofd alweer bezig met wat nog gaat komen. Je weet dat het nu bijzonder is, maar dat het ook nog een keer moet gebeuren op het WK. Als het op het WK niet lukt, heb ik hier voor mijn gevoel minder aan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan