Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2021

Kooiman (34) zet na dit seizoen punt achter carrière

Erik Jan Kooiman zet na het huidige schaatsseizoen een punt achter zijn loopbaan. De 34-jarige schaatser uit Lekkerkerk heeft besloten zijn contract bij het marathonteam van Team Jumbo-Visma niet te verlengen. De belangrijkste reden voor dit besluit is dat hij zich wil richten op zijn maatschappelijke loopbaan en meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin.

Foto : Sander Chamid

"Twee jaar geleden ben ik vader geworden van een zoon en mijn vrouw en ik verwachten in februari een tweeling", vertelt Kooiman op de website van Team Jumbo-Visma. "Om op dit niveau te kunnen schaatsen ben ik de laatste jaren veel van huis geweest en ik kijk ernaar uit meer tijd met hen door te brengen. Het is een lastig besluit geweest, heb om eerlijk te zijn een aantal slapeloze nachten gehad, maar het is goed zo. Nu wordt het tijd voor mijn gezin."

In 2018 wist Kooiman na een lange solo de zege te pakken in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Jan Kooiman, die in 1993 de sterkste was op het meer in Oostenrijk. Ook wist hij twee WK-medailles te bemachtigen. In 2015 pakte hij in Heerenveen zilver op de 10.000 meter en een jaar later veroverde hij brons op de langste afstand. Sinds 9 december 2015 is hij tevens in het bezit van het werelduurrecord, dat hij neerzette in Inzell: 43.735,94 meter.

"Ik kijk terug op een prachtige schaatscarrière, heb een aantal mooie dingen kunnen laten zien. Ik vind het lastig om te zeggen wat mijn absolute hoogtepunt is geweest. Mijn overwinning op de Weissensee en het werelduurrecord delen wat mij betreft de eerste plaats, maar ook op mijn twee WK-medailles ben ik nog steeds erg trots."

Extra genieten
Nu de marathoncompetitie momenteel stilligt vanwege het coronavirus reed Kooiman dit huidige schaatsseizoen tot nu toe enkel langebaanwedstrijden. Bij het WK Kwalificatie Toernooi (WKKT) in Thialf werd hij op de tien kilometer nipt vierde in een tijd van 13.00,76. Op de 5000 meter eindigde hij als elfde (6.24,50). Eerder dit seizoen deed hij ook mee aan de Daikin NK Afstanden: achtste op de vijf kilometer en vierde op de 10.000 meter.

"Mijn tien kilometer bij het WKKT was een goede race, maar helaas niet goed genoeg voor kwalificatie. Ik hoop dan ook dat er dit seizoen nog marathonwedstrijden op natuur- en/of kunstijs in het verschiet liggen zodat we met het team voor de overwinning kunnen strijden en ik mijn laatste schaatsseizoen nog mooi kan afsluiten in het geel-zwarte pak van Team Jumbo-Visma. Mocht het zover komen, dan ga ik extra genieten van mijn laatste rondjes in de kopgroep", aldus Kooiman.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan