Tickets
Shop
Nieuws 18 jan 2021

Fledderus debuteert op World Cup in schaatsbubbel: 'Seizoen nog even verlengd'

Op het WK Kwalificatietoernooi eindigde Marrit Fledderus in december als zevende op de 500 meter en was haar seizoen eigenlijk al voorbij. Maar door afmeldingen is er een plekje vrijgekomen in de bubbel voor de 19-jarige Friezin. Zondag debuteert ze op de World Cup.

Foto : Soenar Chamid

Door de afwezigheid van Suzanne Schulting, die komend weekend het EK Shorttrack rijdt in Gdansk, was Fledderus al een plekje opgeschoven en ging ze in eerste instantie de bubbel in als tweede reserve. Jorien ter Mors en Jutta Leerdam laten de tweede 500 meter op zondag echter schieten. Die dag staat ook de 1000 meter op het programma in Thialf. Leerdam gaf na het EK Sprint van afgelopen weekend al aan dat ze niet alles kon rijden op de wereldbekerwedstrijden.

"Dit kwam heel onverwachts", zegt Fledderus aan de telefoon vanuit het hotel in Wolvega. "Ik wist zaterdag pas dat ik de bubbel inging. Er waren wel verhalen dat een paar mensen zich zouden afmelden en nu mag ik daadwerkelijk rijden. Je weet nooit wat er nog komt qua wedstrijden, maar anders was mijn seizoen eigenlijk al voorbij. Dat wordt nu nog even verlengd met twee weekenden. Voor de tweede World Cup sta ik weer tweede reserve, maar je weet niet wat er gebeurt, dus ik blijf wel in de bubbel. Het zou kunnen dat er weer keuzes gemaakt worden."

Voor haar debuut op de World Cup heeft Fledderus weinig verwachtingen. Komende zondag start ze op de tweede 500 meter in de B-groep. "Ik heb vorig jaar alle World Cups gereden bij de junioren, dus ik weet een beetje hoe het is, maar bij de senioren is natuurlijk wel anders. De concurrentie is groot en die meiden rijden superhard. Ik hoop dat ik mezelf weer kan verbeteren", zegt Fledderus, die verrassend brons veroverde op de Daikin NK Afstanden. "Vanochtend heb ik getraind in Thialf en ook wat buitenlandse rijders gezien. Alvast wat sfeer geproefd."

De rijdster van Development Team Fryslân is niet alleen, haar ploeggenote Dione Voskamp plaatste zich rechtstreeks voor de wereldbekers. "Het is fijn om samen in de bubbel te zitten. We kunnen met z'n tweeën trainen en zitten nu nog gezellig op één kamer. Vanaf donderdag gaan we apart slapen, voor de wedstrijd is dat wel prettig." Ook haar oud-teamgenote en goede vriendin Femke Kok komt Fledderus tegen in het hotel. "Ik zal vast nog een filmavondje met haar houden", lacht de Friezin. "Je moet natuurlijk wel de coronamaatregelen naleven en afstand houden. In het hotel lopen we overal met mondkapjes op. Het is streng, maar goed te doen."

Door de afzeggingen start eerste reserve Isabelle van Elst ook op de tweede 500 meter. De rijdster van Team Worldstream kwam vorig seizoen een keer in actie op de World Cup in Nagano. Op de 1000 meter komt Michelle de Jong in de wedstrijd dankzij de afmelding van Antoinette de Jong. 

Alles lezen over de bubbel? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan