Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2021

Eerste World Cup-zege voor Kok: 'Hoop dit morgen nog eens te laten zien'

Femke Kok heeft zaterdag een bijzondere prestatie geleverd bij de eerste World Cup van het seizoen. De jonge Friezin zorgde voor de eerste Nederlandse World Cup-zege bij de vrouwen op de 500 meter in bijna tien jaar.

Foto : Sander Chamid

Kok maakte op de 500 meter indruk met een tijd van 37,08, waar niemand meer aankwam. Ze volgt Annette Gerritsen op, die in maart 2011 de laatste Nederlandse was die op de 500 meter een wereldbekerwedstrijd won.

Kok deelt het podium met de Russische Angelina Golikova (37,30) en de Canadese Heather McLean (37,36). Jutta Leerdam kwam als Europees kampioene sprint met 37,50 niet verder dan de zesde tijd. Vlak achter haar eindigde Michelle de Jong in 37,79 als zevende. Dione Voskamp werd tiende (37,94) en Jorien ter Mors dertiende (38,01).

Voor Kok was haar tijd een evenaring van haar persoonlijk record, dat ze eind december bij het WK Kwalificatietoernooi had gereden. Net als toen was het een grote verrassing dat ze zo snel was. Het Nederlands record van Thijsje Oenema is slechts 0,02 sneller en het baanrecord van Angelina Golikova 0,06. "Ik hoorde tijdens de rit mijn opening en dacht dat het beter kon. Het voelde gewoon niet goed, maar ik kon het rondje super goed doorrijden. Dat voelde heel goed. Het was jammer dat het net niet ietsjes sneller was."

De 20-jarige Kok maakt een stormachtige ontwikkeling door. Vorig jaar schitterde de juniore al op de internationale toernooien en verraste ze vriend en vijand met de vierde plaats van de 500 meter van de WK Afstanden. Met haar eerste wereldbekerzege laat ze zien dat ze ook de beste kan zijn. "Op het podium besefte ik wel echt dat het een World Cup is. Ik hoop dat ik dit nog een keer kan laten zien dit seizoen en het zou natuurlijk mooi zijn als dat het WK is. Voor nu werken we gewoon toe naar de volgende wedstrijd en die is morgen", refereert ze naar de tweede 500 meter van zondag.

Als ze haar snelle opening van december combineert met het snelle rondje van zaterdag, kan Kok zomaar eens onder de 37 seconden komen. Zelf ziet ze die mogelijkheid ook, al wil ze niet te hard van stapel lopen. "Het is altijd maar de vraag hoe het morgen gaat", houdt ze een slag om de arm. "De vorige keer dat ik deze tijd reed had ik een opening van 10,3, dus ik hoop dat ik die morgen weer kan aantikken. Als dat een keer samenvalt, zit een 36'er er misschien ook nog in."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan