Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2021

Balende Leerdam in achtervolging op EK Sprint: 'Bijna alles ging mis'

"Er ging heel veel fout, bijna alles eigenlijk." Jutta Leerdam sprak na afloop van de eerste dag van het EK Sprint in Thialf duidelijke taal. De torenhoge favoriet voor de titel staat na twee afstanden tweede in het tussenklassement, achter de Russin Natalia Golikova. Maar Leerdam maakt zich geen zorgen. "Als ik gewoon normale ritten rijd, kan ik zeker bovenaan eindigen."

Foto : Sander Chamid

Op de eerste 500 meter maakte Leerdam een flinke misslag in de eerste bocht en kukelde ze bijna achterover. "Ik zag iets op het ijs liggen, maakte een misstap bij mijn derde pas en daarna gaat alles mis", vertelt Leerdam. Met een tijd van 37,70 werd ze alsnog vierde. Op de 1000 meter wil de wereldkampioene dit weekend haar 'kunstje' laten zien, maar daar ging het ook bij de start al fout voor Leerdam. Ze ging over haar punten, maar kon zichzelf wel snel herstellen. De rijdster van Team Worldstream passeerde de finish na 1.14,15 en dat was uiteindelijk goed voor de tweede tijd.

"Voor morgen weet ik in ieder geval wat er allemaal anders moet", lacht Leerdam. "Na de 1000 meter was ik niet eens moe, dan heb ik geen goede race gereden. Vandaag klopte de coördinatie gewoon niet. Dit is ook pas mijn tweede EK Sprint en ik leer weer van dit soort dingen." Twee jaar geleden in Collalbo was de Westlandse nog blij met een vierde plek in het eindklassement, maar nu is ze met niets anders tevreden dan de overwinning.

"Als ik gewoon normale races rijd, kan ik zeker bovenaan komen te staan. Ik wil morgen vooral voor mezelf goed niveau laten zien. Ook al zou ik de titel winnen met slechte ritten, dan ben ik nog steeds niet blij. Richting de WK Afstanden wil ik een goed gevoel aan dit toernooi over houden", aldus Leerdam. "Op het WK Kwalificatietoernooi baalde ik ook dat ik geen baanrecord reed op de 1000 meter, terwijl ik de afstand wel won."

Klassementsleidster Angelina Golikova moet zondag een verschil van 0,17 seconden verdedigen ten opzichte van Leerdam. De Russin zette gelijk de toon met een rappe 500 meter (37,26) tegen Leerdam en hield haar voorsprong vast met een vierde plaats op de 1000 meter (1.14,67). "Dat Golikova goed rijdt, is alleen maar gezonde concurrentie", zegt Leerdam. "Als ik op mijn eigen taken let en zelf hard rijd, maak ik het ze heel moeilijk. Ik wil graag deze titel winnen, dus daar ga ik gewoon voor."

In het tussenklassement volgen Femke Kok en Jorien ter Mors op de derde en vierde plaats. De 20-jarige Kok gaf na afloop aan dat ze gespannen was om voor het eerst tussen de grote namen te starten. "Nu voel ik meer opluchting dat de eerste dag erop zit", glimlacht ze. Met een tijd van 37,52 op de 500 meter ('er zaten veel foutjes in') en 1.14,62 op de 1000 meter keek Kok al met al tevreden terug op de eerste dag. "Ik vond het heel cool om tegen de Russinnen te rijden, zij zijn echt wereldtop." Na de 1000 meter kreeg Kok een schouderklopje naar haar directe tegenstandster Golikova, die ze nipt versloeg. "Zij zijn heel sportief, dat is mooi om te zien."

Ter Mors, die als reserve in het toernooi kwam na de afmelding van Suzanne Schulting, gebruikt het EK Sprint vooral om verder te groeien richting de WK Afstanden in februari. "Al zou het leuk zijn als ik morgen op het podium kan eindigen", zegt de Twentse. De rijdster van Team IKO won de 1000 meter in 1.14,10 en dat vierde ze wel met een vuistje na de finish. "Het is wel lekker om de rest weer een keer achter je te laten. Dat was lang geleden. Ik was vooral blij dat mijn rondjes weer lekker liepen, daar lag mijn focus op. Een 1.14 laag rijden heb ik niet vaak gedaan in mijn carrière."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan