Live
Shop
Nieuws 06 jan 2021

Artur Was aan de slag als assistent-coach bij Poolse mannenploeg

Artur Was heeft een nieuwe uitdaging gevonden: hij wordt assistent-coach van bondscoach Witold Mazur, die leiding geeft aan het nationale herenteam. Dat meldt de Poolse schaatsbond in een persbericht. De drievoudig olympiër reed een jaar geleden zijn laatste wedstrijd in Japan.

Foto : Soenar Chamid

De 34-jarige Was is begonnen aan het zogeheten Super Trainer-programma, dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Sport. De specialist op de 500 meter kwam afgelopen seizoen voor het laatst in actie op de vierde World Cup in Nagano. Daarna volgden onofficiële berichten dat Was een punt achter zijn schaatscarrière had gezet. In 2014 en 2015 won de Pool drie wereldbekerwedstrijden op de 500 meter: in Berlijn (tweemaal) en Inzell.

"De afgelopen maanden heb ik me afgevraagd wat ik nu in mijn professionele leven wil doen. Hoe langer ik nadacht, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat ik in de sport wilde blijven", zegt Was. "Een maand geleden kreeg ik een bericht van Konrad Niedzwiedzki (sportdirecteur van de Poolse schaatsbond, red.), met het voorstel om deel te nemen aan het Super Trainer-programma. Ik vind het geweldig om een ​​nieuwe rol uit te proberen. Ik heb altijd de innerlijke overtuiging gehad dat ik een betere coach kan zijn dan een schaatser. We zullen zien hoe het afloopt."

Was is blij met de samenwerking met bondscoach Mazur. "Onze trainingsvisies vallen samen en ik hoop dat ik onze schaatsers kan helpen." Hij gaat het nieuwe jaar al in met nieuwe verantwoordelijkheden. Terwijl het Poolse topteam afreist naar Heerenveen voor de internationale wedstrijden in de 'bubbel', zal Was zich ontfermen over de achterblijvers. Wat verwacht de assistent-coach van de aankomende competities? "Je kunt zien dat de schaatsers het gemist hebben. Het lijkt mij dat de resultaten alleen maar beter kunnen, maar dit is een individuele kwestie voor elke rijder. Er zullen leuke verrassingen zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan