Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2021

Wüst, Schouten en De Jong veroveren wereldtitel: 'Het is gewoon echt sneller'

De tweede dag van de WK Afstanden in Heerenveen is voor de Nederlandse vrouwen goed gestart. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten waren in een direct duel de Canadese ploeg nipt te snel af. De Russische vrouwen eindigden op de derde plaats.

Foto : Soenar Chamid

De Nederlanders pasten voor het eerst de nieuwe duwtactiek toe. De veelbesproken tactiek werd voor het eerst getoond door de Noorse ploeg, die zonder te wisselen verrassend snelle tijden reed en bij de World Cups al menig medaille pakte. De Nederlanders duwden elkaar weliswaar op, maar pasten ook een wissel toe. Wüst startte en halverwege de rit nam De Jong van haar over. Schouten was de sluitpost in de oranjetrein, die voor het eerst sinds 2017 wereldkampioen werd. 

Na afloop waren de vrouwen dan ook zeer te spreken over hoe hun tactiek uitpakte. "Wat we van tevoren zeiden: als je doet wat je deed, krijg je wat je had", aldus Wüst. Bij de afgelopen World Cups was dat twee keer zilver en daar namen de vrouwen op de WK geen genoegen mee. Schouten kon zich als relatieve nieuweling op de achtervolging zich daarin vinden. "Teams met individueel mindere schaatsers zaten dicht bij ons in de buurt, dus we dachten wel dat het met de tactiek te maken had. Die hebben we veranderd en daarmee winnen we nu goud."

 

Volgens de kersverse kampioenen scheelt de aangepaste tactiek ook behoorlijk. "Bij de training ging het al zoveel sneller", aldus Wüst. "Bij het inrijden zei degene die op kop reed ook al dat het zoveel makkelijker ging", vult Schouten aan. "Ik denk dat het ook nog sneller kan, maar het scheelt echt dat je geduwd wordt. Als je gaat duwen, schaats je niet heel lekker, maar het is gewoon echt sneller."

Voor Schouten, die dit seizoen haar langverwachte debuut maakte op dit onderdeel, was de wereldtitel een prachtgeschenk. Maar ook voor zesvoudig kampioen Wüst was de overwinning bijzonder. "Deze titel is lekker omdat het heel lang geleden is. Het geeft ook vertrouwen richting volgend jaar en in deze aanpak. We kunnen nu niet op onze lauweren gaan rusten. We moeten hiermee doorgaan, dit finetunen en het nog efficiënter maken, want er komt best wat bij kijken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan