Tickets
Shop
Olympische Spelen 03 feb 2021

Milanese Arena vervangt mogelijk Baselga als olympische ijsbaan

De schaatswedstrijden van de Olympische Spelen in 2026 zullen mogelijk in het centrum van Milaan gereden gaan worden. Het Internationaal Olympisch Comité en het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) laten onderzoeken of het mogelijk is om een kunstijsbaan aan te leggen in de Arena Civica. Het plan is geïnspireerd op de wedstrijden die de afgelopen jaren in het Olympisch Stadion te Amsterdam georganiseerd zijn.

Foto : Soenar Chamid

In het oorspronkelijke bid van de Italianen zouden de langebaanwedstrijden plaatsvinden in Baselga di Pinè. De buitenbaan in het op 1000 meter hoogte gelegen dorp moet speciaal voor de Spelen overdekt worden. De verbouw zou dit jaar van start gaan, maar blijkt nu een slordige 70 miljoen euro te gaan kosten. Zowel het IOC als het CONI willen daar niet voor opdraaien en hebben in Milaan een mogelijk alternatief gevonden. 

In de loop van februari zal worden bekeken of het technisch haalbaar is om de ijsbaan aan te kunnen leggen, meldt een Milanees gemeenteraadslid aan de Italiaanse krant Il Giorno. Voordat de olympische schaatswedstrijden op een buitenbaan verreden kunnen worden, moet de ISU wel eerst de regels aanpassen. Die schrijven namelijk voor dat de baan overdekt en verwarmd moet zijn. Het IOC en het CONI voeren de druk op de ISU op om de reglementen te wijzigen. 

De Milanese Arena Civica ligt in het hart van de Italiaanse modestad. Het werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd met als doel om evenementen en sportwedstrijden te huisvesten. Het stadion beschikt over een voetbal- en rugbyveld en een atletiekbaan van 400 meter. Bij de Olympische Spelen in 2026 zullen de shorttrack- en kunstrijdwedstrijden even verderop in Milaan gehouden worden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan