Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2021

Marathonploegen schrijven open brief aan KNSB: 'Natuurijs wacht niet'

In een open brief aan de KNSB hebben de marathonploegen een gezamenlijke oproep gedaan aan directeuren Remy de Wit en Herman de Haan om nog een keer in gesprek te gaan met de politiek. "Het is aan de KNSB de taak om het belang van natuurijswedstrijden te laten zien, en om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn. Het is de basis van ons aller schaatssport", luidt het. De brief is ondertekend door alle herenploegen.

Maandagochtend bevestigde de KNSB nog eens in een persbericht dat wedstrijden en toertochten verboden zijn, omdat ze onder de noemer evenementen vallen. Dat bericht lijkt aan dovemansoren gericht. Uit de schaatswereld klinkt al enkele dagen de oproep aan zowel de KNSB als de politiek om net als in het langebaan en het shorttrack in deze vorstperiode een uitzondering te maken voor het marathonschaatsen. 

Lees onderstaand de volledige brief.

---

Beste Remy de Wit, beste Herman de Haan,

We weten allemaal dat het een dramatisch jaar is geweest voor het marathonschaatsen. Wij beseffen ook allemaal dat de meeste sporten en de hele maatschappij hard zijn getroffen door de coronamaatregelen.

Wij waarderen de inzet van de KNSB voor het marathonschaatsen, ook juist in dit lastige corona-jaar. Het was moeilijk om te accepteren dat het marathonschaatsen niet onder topsport viel. Dit is niet te rijmen met de passie, tijd en energie, die de meeste marathonrijders in hun sport stoppen. Dit roept twijfels op over de uitstraling, die de marathonsport naar de buitenwereld heeft. Maar als het er vooral om draait om internationaal in de pas te blijven lopen, heeft het marathonschaatsen als competitie misschien weinig te eisen, en is er enigszins begrip voor de afweging op te brengen.

Maar nu is er natuurijs op komst. En iedere rechtgeaarde marathonschaatser weet dat natuurijs wet breekt. Als er natuurijs in Nederland is, laat je alles uit je handen vallen en zorg je dat je er staat. Want anders is het weg. Olympische Spelen en WK’s vinden we mooi en belangrijk, maar die zijn er iedere twee of vier jaar, voor een handjevol sporters. Baanmarathons zijn leuk, buitenlands natuurijs is mooi, maar de huidige marathonrijders trainen nu al meer als 8 jaar om een wedstrijd op Nederlands natuurijs te rijden. Nooit hebben ze de kans gehad, omdat het ijs er simpelweg niet was. En mogelijk ook niet meer komt.

En nu komt dat ijs wel, en dan mogen we niet. Wij willen de problemen rondom corona allerminst bagatelliseren, maar een wedstrijd op natuurijs moet volledig coronaproof te organiseren zijn. Het is in de buitenlucht. Het gaat om een overzichtelijke groep rijders, die veel, zo niet alles willen doen om te kunnen rijden, en waar je dus ook hoge ‘corona-eisen’ aan kunt stellen. Rondom een natuurijswedstrijd zou er prima een bubbel gecreëerd kunnen worden. Met een passende locatie, een hotel als standplaats en sneltesten moeten er wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Jullie hebben daar inmiddels goede ervaringen mee, wij hebben ook ideeën en willen graag meedenken. Gezien de weersvoorspellingen zou zelfs een meerdaagse tot de mogelijkheden behoren. Een ouderwetse natuurijswedstrijd zou een opbeurend lichtpunt in dit sombere jaar kunnen zijn. Niet alleen een bevestiging van het bestaansrecht van de marathonschaatser, maar een positief evenement voor iedereen in Nederland. En bovendien broodnodig om de sport levend te houden, en de sponsoren binnenboord.

Het is aan de KNSB de taak om het belang van natuurijswedstrijden te laten zien, en om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn. Het is de basis van ons aller schaatssport!

Wij zijn ervan overtuigd dat er nog iets heel moois op natuurijs mogelijk moet zijn. En wij zouden het enorm waarderen als de KNSB zich daar alsnog eens écht hard voor maakt. Wij horen graag spoedig, wat nú jullie stappen hierin zullen zijn.

En als het ijs weer uit de sloten is, bespreken wij graag met jullie hoe we in de toekomst verder kunnen.

Natuurijs wacht niet!

Met vriendelijke groeten,

Namens de Topdivisie teams,

A-Ware                                 Edward van Dijk
OR-Quest                             Ron Neymann
Bouwselect                         Ingrid Dijkstra
Viehhoven                           Jan Dirk Corts
Skate for Air                        Pim Bonstra
Jumbo-Visma                     Peter de Vries
WBB Dakkapellen              Evert de Ruiter
AB Vakwerk                        Teun  Breedijk
Port of Amsterdam           Casper Helling


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan