Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2021

Mantia klopt Stroetinga en Swings op mass start

Op de WK Afstanden heeft Joey Mantia zijn derde wereldtitel op de mass start veroverd. De Amerikaan klopte Arjan Stroetinga en Bart Swings in de sprint. Jorrit Bergsma eindigde na een wedstrijd lang voor zijn ploeggenoot te hebben gewerkt op de zevende plaats.

Foto : Sander Chamid

Na een 'aanval' in de loze ronde volgde eerst nog een herstart. Vervolgens zorgde Jorrit Bergsma meteen voor de eerste speldenprik met Andrea Giovannini achter zich aan. Op het moment dat het weer stilviel zorgde de Pool Artur Janicki voor een vroege ontsnapping, hij kreeg Peter Michael mee. Bergsma offerde zijn eigen kansen op en ging in de achtervolging aan kop van het peloton.

In de slotfase van de wedstrijd over zestien ronden werd Michael ingerekend en trok Bergsma nog even door op kop met Swings en Jordan Belchos achter zich. Bij het luiden van de bel probeerde Joey Mantia buitenom naar voren te sprinten en slaagde daarin. Arjan Stroetinga wist in de laatste meters nog voorbij Swings te rijden om zo zilver te pakken. 

"Met 600 meter te gaan kwam ik in het gedrang en miste eigenlijk een beetje de aansluiting toen ze vol aangingen. Dan weet je gewoon dat het lastig wordt", sprak Stroetinga achteraf. "Eigenlijk moet je als eerste de laatste bocht in en dat lukte niet. Het was vooral jammer voor Jorrit, omdat hij zijn eigen kansen opoffert. Soms loopt het gewoon zo en dan is het een beetje klote voor ons."

Foto : Sander Chamid

Met een wereldbekerzege en een zilveren plak op het WK zit de schaatsbubbel voor de Friese schaatser erop. De hoogste tijd om naar huis te gaan, want het leven in de bubbel vond hij maar niets. "Ik ben er nu wel klaar mee ja, ben er geen fan van." Met alle plaatjes van natuurijsbeelden zat hij deze week echter niet op hete kolen. "Daar ben ik rustig onder gebleven. Als er morgen een NK was geweest, had ik gewoon een NK gereden. Dan rijd je ook gewoon weer voor de winst. Nu ga ik gewoon nog even op natuurijs schaatsen, dan ben ik die tweede plak ook gauw weer vergeten."

Klik hier voor de volledige uitslag. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan