Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2021

Leerdam pakt zilver: 'Even gedacht dat ik helemaal geen WK zou kunnen rijden'

Voor de derde keer in haar carrière heeft Brittany Bowe de wereldtitel op de 1000 meter gewonnen. Met een tijd van 1.14,12 was ze een halve seconde sneller dan de nummer twee Jutta Leerdam. Elizaveta Golubeva eindigde met een persoonlijk record op de derde plek.

Foto : Sander Chamid

Voor uittredend wereldkampioene Leerdam was het zilver zaterdag het hoogst haalbare, realiseerde ze zich nadien. "Natuurlijk ging ik voor goud, maar het is zilver geworden", sprak ze realistisch. "Ik heb mijn best gedaan en op dit moment zat er even niet meer in." Daarmee refereerde ze aan de blessure aan haar voet. Twee weken geleden zegde ze af voor de World Cup met een kneuzing aan haar voet.

Door die blessure liep haar voorbereiding op de WK Afstanden bijna spaak. Vier dagen kon de Westlandse nauwelijks lopen, laat staan schaatsen. "Even heb ik gedacht dat ik helemaal geen WK zou kunnen rijden", geeft ze toe. "Maar ik heb er alles aan gedaan om het te proberen te ontlasten. Ik heb gedaan alsof het er niet is en gefocust op het WK. Ook al kan het nog veel harder, ik heb op dit moment alles eruit gehaald wat erin zat."

 

Ook al moest Leerdam dus haar titel afstaan aan Bowe, toch kijkt ze terug op een geslaagd seizoen. "We hebben een mooi team neergezet, ik ben Nederlands en Europees kampioen geworden en heb nu zilver gehaald op de 1000 meter. Dat is zeker geen stap achteruit in niveau. Ik heb veel van dit seizoen geleerd, dus dat brengt me veel voor volgend jaar", blikte ze vast vooruit op het olympische seizoen. 

Derde voor Bowe
De Amerikaanse wereldkampioene Bowe was uiteraard in haar nopjes met de overwinning. Na twee overwinningen in de World Cup was zij immers ook de favoriete voor de titel. Dat zij tegen Leerdam had geloot, stemde haar tevreden. "Je wilt altijd geloot worden tegen de beste tegenstander. De race verliep precies zoals ik me keer op keer had voorgesteld. Ik was heel blij om de groene cijfers achter mijn naam te zien toen ik over de finish kwam."

Voor de 1500 van zondag is Bowe opnieuw de grote favoriet. Net als op de 1000 meter won zij immers de twee wereldbekermanches in januari. "Misschien is de druk er een beetje af  omdat ik de titel op de 1000 nu al binnen heb, maar aan de andere kant ben ik de vrouw op wie gelet gaat worden. Het wordt moeilijk, maar ik kijk er naar uit."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan