Tickets
Shop
Nieuws 12 mrt 2022

Sven Kramers schaatsrapport: cijfers om van te smullen

Hij vloog jarenlang de hele wereld over, van de buitenbanen in Grou en Collalbo tot het razendsnelle ijs in Salt Lake City en Calgary. Nog steeds prijkt zijn naam op vele banen, want gedurende zijn carrière heeft Sven Kramer veel kampioenschappen en baanrecords weten te bemachtigen. Een reeks van mooie cijfers op zijn imposante schaatsrapport worden (nog eens) toegelicht bij zijn afscheid als de topper onder de toppers op het ijs.

Foto : Soenar Chamid

1.04,99
Een bijzondere tijd. Niet omdat het Kramer een wereldrecord op de 1000 meter zou opleveren, maar omdat het zijn eerste seizoenstijd was op de 500 meter. In het seizoen 1994/1995 reed hij als achtjarige jongen deze afstand tegen de klok. Later zou hij de 500 meter vooral zien als een ‘moetje’, een afstand die hij foutloos moest doorkomen om in aanmerking te komen voor opnieuw een allroundtitel.

6.08,78
In een prachtig gevecht met Carl Verheijen pakte de negentienjarige rijder van TVM zijn eerste wereldrecord in 2005. Op de 5000 meter in Salt Lake City versloeg hij zijn directe tegenstander nipt en zette de klok stil op 6.08,78. Later verbeterde hij het record nog twee keer en werd hij ook recordhouder op de 10.000 meter en de ploegenachtervolging. Inmiddels is hij alle drie de records kwijt, Nils van der Poel en de Amerikaans ploegenachtervolging zijn nu de eigenaren.

3
Het seizoen 2006/2007 was één van Kramers beste seizoenen met drie trilogieën. Op de Nederlandse afstandskampioenschappen won hij zowel de 1.500 als de 5.000 en de 10.000 meter. Daarnaast kroonde hij zich driemaal tot allroundkampioen, op de NK, EK en WK. Voor de tien kilometer op de WK Allround kreeg hij de Oscar Mathisen-trofee, een prijs die uitgereikt wordt voor de meest unieke prestatie van dat seizoen. Kramer ontving de onderscheiding omdat hij liefst acht seconden onder zijn eigen toptijd was gedoken. Zijn hattrick voltooide hij met drie gouden medailles op de Wereldkampioenschappen Afstanden in Salt Lake City. Op de vijf en tien kilometer en de ploegenachtervolging regeerde Sven Kramer. Dit seizoen bleek het begin van zijn gloriejaren.

12.54,50
Deze tijd was de snelste van die dag, maar toch kwam het niet in de einduitslag voor. Waar Kramer op koers leek voor de honderdste olympische titel voor Nederland en zijn eerste op de tien kilometer, staat op ieders netvliezen gebrand hoe anders dat liep. Op 23 februari 2010 liep Sven een ‘zekere’ gouden medaille mis door een menselijke fout. Jarenlang heeft hij dit dieptepunt gebruikt als motivatie om hard te blijven trainen en revanche te nemen. In 2014 bleek Bergsma een maatje te groot, in 2018 kwam Kramer niet in de buurt van de prijzen. Nu zijn focus op de vijf kilometer ligt, lijkt de revanche er niet meer te komen…


24
Hoewel Kramer de afgelopen jaren minder wedstrijden wint dan in zijn glorieperiode, staan er op liefst 24 banen nog één of meer baanrecords van hem. Zijn oudste baanrecord dateert van december 2002. In twee minuten en tien seconden reed hij de 1500 meter op natuurijs in Grouw, Friesland. Op 5 februari 2018 heeft Sven zijn laatste baanrecord gereden op het olympisch ijs van Gangneung. Als voorbereiding op zijn gouden olympische vijf kilometer snelde hij naar 3.38,64 op de drie kilometer.

10
Zo vaak won Sven de EK allround. Van 2007 tot en met 2019 won hij elke editie waar hij aan meedeed. Zijn concurrenten hadden in die tijd alleen kans op de winst als Kramer er niet was. Een bovenbeenblessure in 2011 bood Ivan Skobrev de mogelijkheid om een internationale titel te pakken. Hij maakte hier dankbaar gebruik van en won in dat jaar zowel het EK als het WK Allround. In 2014 paste het toernooi niet in Kramers seizoen en pakte Jan Blokhuijsen het Europese Kampioenschap. Naast de tien titels op Europees niveau, pakte Kramer ook negen mondiale titels. Hij werd in die jaren ‘maar’ zes keer nationaal kampioen, mede omdat dit toernooi vaak niet in zijn schema paste.


17-11-2007
Een week voor de wereldbeker in Calgary rijdt de Italiaan Enrico Fabris in Salt Lake City een nieuw wereldrecord op de 5 kilometer; hij is 0,08 seconden sneller dan de oude toptijd van Sven Kramer. Voor het eerst in anderhalf jaar verliest de Nederlander een wedstrijd op zijn afstand, het verschil tussen hem en Fabris is slechts 0,12 seconde. Op 17 november 2007 krijgt hij op de Olympic Oval dé kans om zijn record terug te pakken. Hij gebruikt zijn woede als brandstof en neemt een hap van het wereldrecord af. Na 6 minuten, 3 seconden en 32 honderdsten blijft de klok stil staan. Inmiddels is deze tijd niet meer de snelste ooit gereden, maar het is nog altijd het baanrecord in Calgary. Drie weken geleden deed Nils van der Poel een aanval op het record, maar halverwege bleek dat het ook hem het niet zou lukken. Hij bleef steken op 6.04,30. Na veertien jaar staat het baanrecord nog steeds.

9
Sven Kramer heeft negen medailles veroverd op vier verschillende Olympische Spelen. Bij zijn eerste deelname in 2006 werd hij tweede op de 5000 meter en derde op de ploegenachtervolging. De drie edities daarna pakte hij olympisch goud op de 5000 meter, de enige die dit tot nu toe lukte. ‘Slechts’ één keer won de Fries in die periode met Oranje op de ploegenachtervolging goud, tijdens de succesvolle Spelen in 2014 in Sotsji. Zou Sven voor een vijfde keer mee kunnen doen aan de Winterspelen om het tiental te complementeren? Eén van de beste schaatsers aller tijden zal dan bijgestaan worden door zijn oude rivaal Carl Verheijen, die in Beijing de chef de mission is. Hoe dan ook, het recordboek van Sven Kramer kan in 2022 dicht. Na alle titels en records zal de koning van het Nederlands schaatsen aftreden.
(met medewerking van Nol Terwindt)

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan