Tickets
Shop
Kort door de bocht 07 dec 2021

Schouten stijgt met stip op Adelskalender, EK Shorttrack definitief afgelast

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Schouten stijgt met stip op Adelskalender
Door haar persoonlijke records afgelopen weken heeft Irene Schouten een grote opmars gemaakt op de Adelskalender. Stond ze voor aanvang van dit seizoen nog 21e, na de World Cup in Salt Lake City bezet ze de 6e plaats op de ranglijst aller tijden. Ook Antoinette de Jong stijgt: van tien naar zeven. Buiten de bovenste regionen van de ranglijst zien we na het afgelopen weekend Jorien Voorhuis en Renate Groenewold wegvallen uit de top-25. Bij de mannen zijn de bovenste tien plekken onveranderd. Bart Swings wint twee plekken en staat nu 12e. Nils van der Poel bezet na zijn wereldrecord op de 5000 meter de 20e plaats. 

EK Shorttrack afgelast
De Internationale Schaatsunie heeft de EK Shorttrack definitief afgelast. Eerder werd al duidelijk dat het toernooi niet in Dresden gehouden zou worden. In de zoektocht naar een nieuwe locatie kwam de internationale bond uit in Dordrecht. Andere geïnteresseerden waren er niet. De KNSB heeft getracht de organisatie op zich te nemen, maar uiteindelijk bleek dit toch niet mogelijk. “Heel erg jammer. Onze shorttrackers zouden een internationale krachtmeting op weg naar de Spelen van Beijing nog heel goed kunnen gebruiken”, reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Dit nieuws is nog vers. Maar we gaan kijken of we misschien zelf een alternatieve wedstrijd van de grond kunnen tillen.”

Sander de Graaff nieuwe inlinecoach KNSB Talent Team Noord
Sander de Graaff is de nieuwe trainer van de inlineskaters van het KNSB Talent Team Noord. Hij is de opvolger van Valentina Berga-Belloni, die zich de komende tijd meer gaat richten op haar taken als bondscoach. De Graaff gaat samen met Berga- Belloni de trainingen verzorgen, waarbij de bondscoach vooral als sparringpartner op zal treden. De Graaff zal daarnaast als hoofdcoach de
wedstrijdbegeleiding gaan invullen. Sinds een paar jaar is er naast de goede organisatie en uitstekende faciliteiten ook een hechte samenwerking met de andere disciplines van het KNSB Talent Team Noord. “De manier waarop we het in Friesland invullen maakt dat je als hoofdtrainer er nooit alleen voor staat. De interactie met de andere trainers als Dave Versteeg en Peter Kolder maakt dat er nieuwe inzichten en ideeën ontstaan. Dat inspireert als trainer, maar biedt ook mooie nieuwe kansen", aldus de kersverse hoofdtrainer.

Sander de Graaff | Foto : Martin de Jong

Toch nog geen steun voor Thialf
Schaatsstadion Thialf in Heerenveen kan niet de financiële steun krijgen, waar de Tweede Kamer op had aangedrongen. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis antwoordt de Kamer dat de steun in strijd is met de Europese regels. De Tweede Kamer wilde dat het demissionaire kabinet eenmalig 1 miljoen euro vrijmaakte voor Thialf, dat al enige tijd in financiële problemen verkeert. De staatssecretaris zegt wel te willen onderzoeken of er op een andere manier iets gedaan kan worden zodat sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van Beijing in ieder geval de komende maanden kunnen blijven trainen in Thialf. Daartoe worden met sportkoepel NOC*NSF verschillende opties onderzocht.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan