Tickets
Nieuws 03 dec 2021

Herhaling van zetten in Den Haag: 'Wel iets moeilijkere wedstrijd'

Met opnieuw een fikse versnelling heeft Evert Hoolwerf weer een zege in de Trachitol Trophy geboekt. De Eemdijker van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk was in Den Haag na 100 ronden de snelste in de massasprint. Met nog twee dagen te gaan zit het pijlenpak weer iets steviger om zijn schouders.

Foto : Neeke Smit

De wedstrijd was 25 rondjes langer dan donderdag, verder was het koersverloop op De Uithof nagenoeg gelijk aan dat in Utrecht. De sprintersploegen controleerden de wedstrijd en al gauw was het duidelijk dat het net als in de eerste etappe op een massasprint zou uitdraaien. Daarin waren de verhoudingen gelijk aan die van donderdag. Hoolwerf zegevierde, voor Sjoerd den Hertog en Harm Visser. 

"We reden opnieuw om te winnen", sprak Hoolwerf voor de camera. "Het is jammer dat de puntentelling omgegooid is, anders had ik er nog beter voorgestaan." De kortere koersen van de eerste dagen leveren dit jaar minder punten op dan de latere etappes. In het klassement is er nog van alles mogelijk. "Het was alleen wel een iets moeilijkere wedstrijd", aldus Hoolwerf. "Zwaarder ijs en we misten ook een mannetje. De laatste ronde verliep wel eigenlijk hetzelfde, dus dat was goed." 

"Het is maar goed dat er geen publiek was", grapte Den Hertog na afloop. "Eigenlijk was het precies dezelfde koers. De eerste dagen wil niemand punten verliezen, dus zijn het gesloten koersen." Kopgroepen hadden wederom geen kans. De tussensprints om het tablettenpak zorgden voor het meeste spektakel. Over de eindsprint kon Den Hertog ook kort zijn. "Evert sprintte harder. De ploeg heeft het goed gedaan met de trein, alleen was er eentje sneller vandaag."

En dus ging het vizier al snel op de dagen die nog komen. Op het mindere ijs van Amsterdam en Alkmaar hoopt men dat de koers wél ontploft. "Er kunnen daar meer verschillen ontstaan", denkt Den Hertog. "We moeten kijken hoe we het uit willen spelen, maar als je goeie benen hebt, kun je daar wat mee proberen. Ik heb veel vertrouwen, maar we moeten niet de illusie hebben dat we in ons eentje de hele koers kunnen dragen. De concurrentie is ook sterk." 

Ook Hoolwerf kijkt uit naar de komende etappes. "Waarschijnlijk gaat het regenen", weet hij. "Dat geeft een extra dimensie aan de wedstrijd en maakt het zwaarder. Ik verwacht echt een sloopkoers. En zondagavond zal het voor de sterkste mannen zijn. Ik hoop dat ik daarbij kan zitten." 

Tussenstand algemeen klassement:
1. Evert Hoolwerf          35,2
2. Sjoerd den Hertog    30
3. Harm Visser               26

Tussenstand sprintklassement:
1. Kevin Hoekstra      20
2. Ivar Immerzeel     13
3. Tom den Heijer     12


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan