Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2021

Bitterzoet afscheid voor shorttrackster Elise Christie

De populaire Britse shorttrackster Elise Christie heeft een punt achter haar carrière gezet. Vanwege een enkelblessure moet ze de Olympische Winterspelen in Beijing missen, en dat is de reden voor haar afscheid. Christie beleefde vier jaar geleden een geweldig WK in Rotterdam. In Ahoy won ze drie gouden medailles. Bovendien veroverde ze in haar loopbaan tien Europese titels.

Foto : Soenar Chamid

„Ik zal nooit helemaal tevreden zijn omdat ik mijn einddoel nooit heb bereikt. Maar ik verlaat deze sport in de wetenschap dat het in goede handen is, met schaatsers die in staat zijn te doen wat mij nooit is gelukt", aldus de 31-jarige in het Schotse Livingston geboren rijdster, daarbij doelend op het ontbreken van  olympisch eremetaal in haar prijzenkast.

"Ik veranderde deze sport in dit land, ik trotseerde kansen, maakte nooit excuses voor het hebben van minder dan mijn tegenstanders, en ik stop na het winnen van meer dan zeventig prijzen op WK's, Europese en wereldkampioenschappen.." Haar avonturen tijdens de Spelen van Pyeongchang (2018) en Sotsji (2014) waren een opeenstapeling van ellende. Op het Russische ijs bereikte ze nog wel de eindstrijd op de 500 meter. In de uitslag ontbrak ze echter omdat ze werd gediskwalificeerd. Dat gebeurde haar eveneens in de andere optredens. Vier jaar later kwam Christie op alle individuele afstanden  ten val. Bovendien kreeg ze te maken met bedreigingen van Koreaanse fans, nadat ze in de ogen van die supporters op de 500 meter een crash had veroorzaakt die de nationale heldin Park Seung-hi uitschakelde. 

Wereldkampioene in Ahoy: Christie wordt geflankeerd door Marianne Saint-Gelais (l) en de jonge Suzanne Schulting. | Foto : Soenar Chamid

In de 1500 meter-race ging de Britse zo hard onderuit dat ze naar een ziekenhuis moest worden afgevoerd. Kennelijk hielp de behandeling zo goed dat Christie alweer terug was voor de 1000 meter, die eveneens in een nachtmerrie eindigde. Direct na de start plofte ze al tegen het ijs, maar volgde er een herstart. Wederom wist ze niet overeind te blijven; de tweede uitglijder kwam haar op een penalty te staan. Bij de jacht op een nieuwe kans actief te kunnen zijn op de Spelen, bleken de halve finales steeds het eindpunt, onvoldoende om in aanmerking te komen voor een ticket naar Beijing. „Voorlopig zal ik me concentreren op het helpen van de rest van het team en het coachen. Ik zal voorlopig mijn sportieve plannen voor 2026 niet onthullen, maar de droom van een Olympische medaille is nog niet voorbij.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan