Tickets
Nieuws 03 dec 2021

Beloften trappen hun Trachitol Trophy af: 'Gelukkig kunnen we weer koersen'

Vol energie vingen de beloften hun eerste wedstrijd van de Trachitol Trophy aan. Door de onzekerheid die het coronanieuws de afgelopen week had gebracht, waren ze des te blij dat ze 'gewoon' weer konden koersen. "Het was een heel grote opluchting", aldus Janne Berkhout.

Foto : Neeke Smit

Het jeugdige enthousiasme van Berkhout (17) uitte zich in de wedstrijd. Het jonge talent deed mee aan de tussensprints en sprong er in de finale van door met ploeggenote Eline Jansen. De overwinning leverde het haar niet op, wel het tablettenpak voor het sprintklassement, al moest ze die na nadere bestudering van de regelementen afstaan aan Eline van Voorden. "We hebben als ploeg wel goed gereden. De laatste ontsnapping was net te vroeg en te veel, maar zondag ga ik weer voor de sprints rijden. Van mij mogen ze de tussensprints ook in de normale wedstrijden doen. Er wordt echt voor gereden."

Berkhout was blij dat de wedstrijden de komende tijd doorgaan. "Ik mocht vorige week nog bij de topdivisie rijden omdat het een doorstroomwedstrijd was. Dat was zó leuk dat ik hoopte dat we nog door mochten. Gelukkig hebben we nog twee dagen koers met vrijdag en zondag." 

Ook de mannen maakten er een attractieve wedstrijd van. Meerdere kopgroepen probeerden weg te komen uit de greep van het peloton, maar de tussensprints zorgden ervoor dat alles bij elkaar bleef. Na de tweede sprint ging het tempo de hoogte in. "In een keer ging er een groep. Het ging erg hard in de laatste twintig ronden", aldus Christian Haasjes, die het in de sprint moest afleggen ten opzichte van Tjerk de Boer. 

"De stand is 1-1", lachte Haasjes, die bij de Marathon Cup in Heerenveen in exact eenzelfde situatie wél zijn schaats nog voorbij die van De Boer kon steken. "Dit keer ben ik op waarde geklopt en heb ik er ook wel vrede mee." De Staphorster moest genoegen nemen met een tweede plek, waarmee hij zijn Trachitol Trophy alweer afsloot. Vanwege zijn geloof rijdt hij niet op zondag. 

Toch was ook Haasjes blij dat hij ondanks de nieuw afgekondigde maatregelen nog wedstrijden kon rijden. "Vorige week wilde niemand een kopgroep laten gaan, omdat iedereen dacht dat het de laatste was. Iedereen ging all in en uiteindelijk werd het een massasprint. Wel een kleine anticlimax, maar de mensen thuis vonden het mooi om naar ons te kijken. Fantastisch dat de sponsoren een livestream mogelijk maken. Hulde daarvoor."

"Ik had me er echt op ingesteld dat we geen wedstrijden meer mochten rijden", ging Haasjes verder. "Gelukkig kunnen we nu weer koersen. Het bericht duurde lang maandagavond. Toen de melding kwam, was de opluchting groot. Het is mooi dat je de trainingen om kunt zetten naar uitslagen in de wedstrijden."

De Boer, die bij Royal A-ware / ZiuZ als langebaanschaatser ook wel aan zijn wedstrijden komt, was blij met zijn overwinning. "Het was zwaar op het einde, maar ik ben blij dat het lukte", zei de man die vorig jaar bij Team IKO niet uit de verf kwam. "Het langebaanschaatsen is allemaal zo serieus en daar zit veel druk op. In de marathon kun je vrij koersen en dat is vooral heel leuk."

De zege bij de vrouwen ging naar Olin Verhoog, die op haar thuisbaan de massasprint won. "Van tevoren wilde ik een harde koers maken, omdat dit mijn thuisbaan is. De aanvallen lukte niet, maar in de sprint kan ik gelukkig ook aardig mee. Ik schrok dat de meiden van Renault / Van Ramshorst zo hard wegreden. Gelukkig ging Laura Lorenzato hem vroeg aan en kon ik met haar mee."

Tussenstand algemeen klassement (beloften mannen)
1. Tjerk de Boer           25,1
2. Christian Haasjes     21
3. Ruud Slagter             18

Tussenstand sprintklassement (beloften mannen)
1. Leon Wenteler    9
2. Koen de Best      5
3. Lars Woelders    5

Tussenstand algemeen klassement (beloften vrouwen)
1. Olin Verhoog            25,1
2. Laura Lorenzato       21
3. Iris Jansen                 18

Tussenstand sprintklassement (beloften vrouwen)
1. Eline van Voorden       9
2. Janne Berkhout         9
3. Laura Lorenzato         5


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan