Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2021

Teun de Wit bekroont comeback met bronzen plak op 1000 meter

Nog geen half jaar geleden zat Teun de Wit in de lappenmand met een complexe heupblessure. Dokters gaven hem nog geen tien procent kans op een volledig herstel. Zaterdag veroverde hij bij de Daikin NK Inlineskaten in Heerde brons op de 1000 meter. Het harde werken werd eindelijk beloond, al wil een topsporter altijd meer. “Als je ziet waar ik vandaan kom, is het wel een beetje onwerkelijk.”

Foto : Glenn Wassenbergh

Als junior leek De Wit een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan. Hij reed vooraan mee bij NK’s in zowel het inlineskaten als op de langebaan en hij wist bij de WK Inlineskaten in 2018 zelfs een medaille te veroveren met Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp op de aflossing. Daarna zakte hij weg. “Ik had de aansluiting een beetje gemist en kampte met motivatieproblemen. Ik ging wat meer feesten en de dingen doen die ik eigenlijk nooit deed. Dat heb ik een tijdje gedaan, totdat ik me afvroeg of ik dat wel wilde. Je wordt toch minder fit en voelt jezelf wat dikker worden.”

Afgelopen winter kreeg De Wit een plek aangeboden bij Team Worldstream. Voor de ploeg van Jutta Leerdam en Koen Verweij kwam hij echter nooit bij een grote wedstrijd in actie. Hij kon niet aarden in Heerenveen en verlangde terug naar zijn geboortestad Gouda. Een ernstige blessure wierp hem vervolgens ver terug. In januari ging hij onder het mes, waarna hij een maand niet kon lopen en vier maanden niet kon trainen. Het was een zware tijd voor De Wit, die alles op alles wilde zetten om terug te komen aan de top.

Foto : Glenn Wassenbergh

Dankzij een sterke race in Heerde had De Wit na lange tijd weer echt iets te vieren. Brons is dan wel geen goud, achter Rémon Kwant en Kay Schipper kon hij toch tevreden zijn met de derde stek. “Veel mensen weten het niet, maar mentaal was het echt heel zwaar. Het verschil tussen 18 en 21 jaar is bij mij geen drie jaar”, kan hij nog grappen. “Je leert heel veel van zo’n blessure. Fysiek was het eigenlijk veel minder lastig. Het is allemaal heel hard gegaan en raar om aan terug te denken. Bij de landelijke wedstrijd in Rotterdam in mei was ik na een ronde al helemaal klaar. Nu rijd ik vijf rondjes in mijn eentje op zo’n snelheid. Dat is wel heel mooi.”

Ambitie
Inmiddels kunnen we wel stellen dat De Wit zijn comeback succesvol heeft afgerond. Hij is blij dat hij terug is. “In het begin was het meerijden en gewoon zien hoe het ging. Nu heb ik ook plezier in het presteren. Het geeft voldoening om weer terug te zijn. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Het is leuk om tegen die jongens te rijden. Ik ben de enige van mijn lichting die over is, of terug is eigenlijk. Ik ben blij met hoe het gaat en ben nog nooit zo fit geweest.”

De topsporter in hem wil direct meer. De jongeling heeft zijn ogen alweer op volgend jaar gericht. Of hij ook op het ijs opnieuw zal meedoen, weet hij nog niet. “Ik vind het een moeilijke beslissing.  Skeeleren is mooier en leuker en het wereldje is veel toegankelijker. Het is een tweestrijd. In de zomer is mijn liefde skeeleren en in de winter is mijn liefde schaatsen. Het hangt er ook vanaf hoe serieus we in Nederland met het skeeleren omgaan de komende tijd. Ze moeten met iets komen waar wij als rijders denken iets mee te kunnen. Het EK in Portugal was geen groot succes en dat moet een motivatie zijn om dingen te veranderen. Ik wil in ieder geval meer en heb mijn ogen op het EK volgend jaar in Italië. Als ik zo doorga, komt dat wel goed.”

Hattrick voor Kwant
De 1000 meter werd gewonnen door Rémon Kwant. Na de 500 meter van vrijdag en de 200 meter van diezelfde ochtend was het alweer zijn zijn derde titel van het weekend. Kay Schipper eindigde als tweede. De titel bij de vrouwen ging naar Lianne van Loon, die van kop af de laatste drie ronden vol doortrok. Maya de Jong en Berber Vonk konden de Goudse niet meer bijhalen. De titels bij de junioren A gingen in diezelfde races naar Gijs Kamp (voor Ewout Beijeman en Timo Lamme) en Patricia Koot (voor Janne Berkhout en Lataesha Narain).

De beste junioren B waren Marieke de Vries en Pelle Bolsius. De Vries eindigde voor Sanne Oosterwijk en Amber van der Meijden, Bolsius wist Tom Mulder en Bret Groot achter zich te houden. Bij de kadetten werd de 1000 meter gewonnen door Sophie Nijboer en Tim Kee. Kee wist de overwinning binnen te slepen. De finish zorgde nog voor flinke opschudding door een grote valpartij, met diverse breuken en blessures tot gevolg. Gelukkig kon iedereen op eigen kracht de baan verlaten.

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan