Tickets
Shop
Nieuws 25 aug 2021

Schoonrijders vieren jubileum met extra trainingen en ludieke wedstrijden

Na een succesvolle aftrap van het jubileumjaar deze zomer organiseert de Landelijke Vereniging voor Schoonrijders in september opnieuw extra activiteiten. Op kunstijsbaan de Meent organiseert de trainingsgroep Alkmaar en de LVS op vier woensdagen een exclusief trainingsuur. In december volgt een jubileumdag in Hoorn.

Foto : Huub Snoep

In juni konden de schoonrijders ook al terecht op het zomerijs in Hoorn. "Het is uniek om in de zomer samen te kunnen schoonrijden, met leden afkomstig uit heel Nederland. Tevens krijgt iedereen van jong tot oud, de kans om kennis te maken met het schoonrijden", meldt de vereniging. Alle leden van de LVS en ook introducees krijgen nu opnieuw de mogelijkheid gebruik te maken van extra trainingsmogelijkheden, dit keer in Alkmaar. 

De LVS viert dit jaar haar 75-jarig jubileum, al is het schoonrijden zelf al veel ouder. Wie kent de prachtige winterse plaatjes van de Nederlandse schilders niet? Uit het traditionele zwieren ontstond het schoonrijden, dat met name vanaf 1850 aan populariteit won. In de twintigste eeuw werden er allerlei toernooien en kampioenschappen georganiseerd en was schoonrijden een populaire volkssport.

Volgens de LVS zijn de trainingen in Alkmaar een unieke kans om kennis te maken met de sport. Speciale schaatsen voor het schoonrijden zijn dan ook te leen voor de mensen die zelf geen geschikt materiaal hebben om iedereen de mogelijkheid te bieden om de sport te beoefenen. “We moeten ook de jongeren uitdagen”, sprak Mart Kuiper van de Noord-Hollandse trainingsgroepen in juni. “Het is niet alleen een sport van vroeger, het is juist ook van nu. Niet iedereen wil alleen maar snel rijden, maar soms ook heel mooi. Het is een levendige sport, de kunst van het zwevend gevoel.”

Na de trainingen in juni en september wordt het jubileum van de LVS op 7 december volwaardig afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op de ijsbaan in Hoorn. Met ludieke wedstrijden en demonstraties moet het een dag worden die zowel de kunstigheid als het plezier in de sport laat zien. Het motto van de dag is dan ook 'met schoonrijden blijf je jong en schoonrijden kun je blijven doen'. De vereniging mag dan wel 75 jaar oud zijn, de sport blijft jong en levendig aldus bestuurslid Pleunie Korteland. "We zijn er trots op al zolang deel van de KNSB uit te maken en voelen ook de verbondenheid met de KNSB en haar drijfveren."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan