Tickets
Shop
Nieuws 30 apr 2021

Van Maaren uitgekiend de beste bij openingswedstrijd Heerenveen

Het was wel weer even wennen, vonden veel rijders vrijdagavond bij de officiële start van het wedstrijdseizoen. Veel inlineskaters hadden voor het laatst in augustus een wedstrijd gereden, aangezien door de coronaregels afgelopen winter nauwelijks wedstrijden waren toegestaan. Elsemieke van Maaren deed het doen lijken alsof ze gisteren nog in competitie was. Zij schreef overtuigend de puntenkoers op haar naam.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Het was een spannend dagje vandaag", lacht Van Maaren na de huldiging. "Vorig jaar heb ik alleen de marathons gereden en ik had ook een hele winter zonder marathons op het ijs, dus het is echt een heel lange tijd dat ik een wedstrijd heb gereden. Over het algemeen voel ik me fit. Het fietsen gaat lekker en het trainen gaat lekker. Alleen het skeeleren op de baan had ik al een tijdje niet gedaan. Dan is het afwachten hoe dat gaat lopen."

Nu deze kans op competitie zich voordeed, wilde de marathonrijdster die niet aan haar voorbij laten gaan. Ze moest dan ook echt even inkomen aan het begin van de koers, die al vroeg werd opgeschrikt door een valpartij. "Ik stond op scherp en had gezonde spanning. De kop moest er even af. Het rondebord, de bel, het peloton. Het was echt weer even inkomen. Met de val en neutralisatie zat ik er meteen helemaal in. Daarna wilde ik direct punten pakken en gaan."

De tactiek om al vroeg in de koers punten te pakken, legde haar uiteindelijk geen windeieren. Met een totaal van twintig punten hield Van Maaren de concurrentie ver achter zich. Op het moment dat ze samen met Beau Wagemaker uit het peloton ontsnapte, had ze al een flink aantal punten te pakken. De twee verdeelden de punten eerlijk, maar mede dankzij haar vroege voorsprong stelde Van Maaren de overwinning veilig. Wagemaker eindigde op de tweede plek, Patricia Koot pakte dankzij een rondenlange achtervolging het laatste punt op de meet. Dat bracht haar totaal op vijf en daarmee eindigde ze op de derde plaats. 

Bij de mannen boekte Luc ter Haar een knappe overwinning. Nadat door een weigerende rits bij Bart Hoolwerf de koers met enige vertraging op gang was geschoten, reed Ter Haar samen met Hoolwerf, Ronald Haasjes en Kevin van der Horst uit het peloton weg. Daarbij verzamelde Ter Haar al heel wat punten en ondanks dat de groep werd teruggepakt, wist hij in het verdere verloop van de koers zijn totaal gestaag uit te breiden. Nadat de ontsnapte Casper de Gier en Marc Middelkoop weer werden bijgehaald, wist Ter Haar ook de laatste drie punten te grijpen. Haasjes hield genoeg punten over voor de tweede plek, De Gier werd derde. 

De 1000 meter werd vrijdagavond gewonnen door Rémon Kwant en Elisa Dul. De twee rijders zetten in de voorlaatste ronde een versnelling op die niemand meer kon pareren. Kwant hield Ter Haar en Kay Schipper achter zich. Kayo Vos en Jorian ten Cate werden in de finale gediskwalificeerd wegens een lijnoverschrijding. Bij de dames flankeerden Bente Kerkhoff en Lianne van Loon Dul op het podium. Zaterdag worden nog de 500 meter en de afvalkoers afgewerkt.

Bekijk hier de uitslagen.
Bekijk hieronder de livestream terug.

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan