Tickets
Shop
Algemeen 28 apr 2021

Ook in de schaatswereld regent het weer koninklijke onderscheidingen

De coronapandemie maakte ook van Koningsdag 2021 een editie zonder feestvertoon, maar net als elk jaar regende het weer koninklijke onderscheidingen. Veel vrijwilligers uit de schaatswereld werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Kees van Slochteren en Peter Hordijk werden zelfs geridderd. Een overzicht, op alfabetische volgorde.

Foto : Lenus van der Broek

Cock Andreae (78) uit Ermelo, voormalig eigenaar van de snackbar Onder de Linde, heeft een lange lijst met vrijwilligersactiviteiten achter zijn naam. Sinds 2012 helpt hij IJsclub De Kanovijver zomers als kanomeester en 's winters ondersteunt hij daar het schaatsen. Voor de Stichting IJs, die in de winter een kunstijsbaantje exploiteert, fungeert Andreae als ijsmeester.

Bertus Berends (70) uit Barger-Compascuum staat altijd voor anderen klaar. Vanaf 2005 is hij verantwoordelijk voor het complex van tennisvereniging TC Mix. Op zijn initiatief wordt die baan in strenge winters sneeuwvrij gemaakt en omgetoverd tot ijsbaan voor de lokale jeugd, zodat die daar onder toezicht kan schaatsen.

Willem Brals (72) uit Ruinerwold heeft zich ook op diverse fronten nuttig gemaakt voor de maatschappij. Als vrijwilliger/bestuurslid zet(te) hij zich al sinds 1968 in voor de Blue Devils, Tuinkring Ruinerwold, gymnastiekvereniging TOVOS en Loopgroep 88. Bij de Ruinerwoldse IJsclub fungeert hij sinds 2010 als voorzitter.

Joop van Dok (74) uit Schoorl is ruim veertig jaar lid van de Sportclub Chronos (voorheen STG Schoorl). Hij is daar al vele jaren actief als (hoofd)trainer en voorzitter van de technische commissie van ijsbaan De Meent. Ruim twintig jaar zit hij in de gewestelijke technische commissie van het Gewest Noord-Holland/Utrecht.

Marian Hoogerbrugge (68) uit Castricum zet zich al twintig jaar in als vrijwilliger bij de Vereniging Kennemer IJsbaan. Ze is tevens oprichter van de 50+ fitnesstrainingsgroep, een groep met tussen de 20 en 30 leden. Naast het sportieve deel, zorgt mevrouw Hoogerbrugge ook voor een goede onderlinge band tussen de leden van de vereniging.

Peter Hordijk (59) uit Den Haag is al vele jaren een vertrouwd gezicht bij het kunstrijden. Binnen de KNSB was hij 17 jaar bestuurslid van de sectie kunstrijden. Hordijk was voorzitter van Nederlandse IJsdansclub en is nog altijd als bestuurslid betrokken bij de Stichting Kunstrijden Nederland. Ook op andere fronten is hij als vrijwilliger actief. Hij werd dan ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Cora Hulsebosch (71) uit Haarlem maakt zich al 37 jaar in diverse functies verdienstelijk voor de IJsclub Haarlem e.o. Van 1997 tot 2003 was zij voorzitter. Zij was daarnaast onder meer begeleidster voor de jongste jeugd en de jeugdafdeling Het Winterkoninkje. Ook is Hulsebosch 22 jaar secretaris van de Stichting Kunstijsbaan Kennemerland.

Jan Jansen (58) uit Hemmen is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.. Niet alleen de lokale brandweerpost en de dorpsvereniging kunnen op hem rekenen. Jan zet zich ook in als vrijwilliger voor de ijsclub van Hemmen.

Wijtse Kemker (74) uit Britsum heeft zich ook op vele terreinen verdienstelijk gemaakt voor de lokale gemeenschap. Zo was hij onder meer voorzitter van de kerkenraad bij de Gereformeerde kerk en Volkstuinvereniging Stiens e.o. Ook IJsclub 't Leechje kon op hem rekenen: hij zette zich daar niet alleen in als vrijwilliger, maar was/is er ook voorzitter.

Hans Klous (79) uit Sint Pancras, voormalig ondercommandant van de vrijwillige brandweer, is al sinds 1984 actief als bestuurslid en vrijwilliger bij IJsclub Sint Pancras. Hier onderhoudt hij de kantine en het terras. Ook zet hij zich in voor het project krabbelbaan. Daarnaast gaf hij les aan de jeugd en realiseerde hij het Eeuwfeest.

Kor Koers (63) uit Kampen, op vele fronten actief als vrijwilliger, heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van multifunctioneel ontmoetingscentrum ‘Ons Erf’ te Kampereiland. Ook zette hij zich vele jaren in voor de Oranjevereniging Kampereiland en liefst 28 jaar voor IJsclub Wintervreugd, waarvan hij tot 2011 voorzitter was.

Gerard Kranendonk (75) uit Steggerda, in zijn werkzame leven eigenaar van bouwbedrijf Leloux en Kranendonk, was sinds 1977 onder andere ijsmeester, vicevoorzitter en bestuurslid van IJsclub Vooruitgang. Hij is lid van Verdienste van de Friesche Bond van IJsclubs. Zelf schaatste hij in 2019 nog de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Pieter Sipke van der Laan (88) uit Steenwijk is onderscheiden, onder meer vanwege zijn activiteiten voor de skeelersport in zijn woonplaats. De Stichting Skeeler Marathons roemt zijn inzet voor hun evenementen. Ook zette hij zich in voor de organisatie van fietstoertochten en sinds 1985 is hij als vrijwilliger actief betrokken bij het Wielerspektakel in Steenwijk.

Jan Loman (79) uit Mijdrecht verricht al bijna 40 jaar, samen met zijn echtgenote Jenny Loman, vrijwilligerswerk voor vele organisaties. Vrijwilligerswerk staat centraal in hun leven. Van 1985 tot en met 2010 zette Jan zich in voor IJsclub Nooit Gedacht. Hij begeleidde de jeugd en zette zich ook in voor het G-schaatsen.

Peter Looij (65) uit Velsen is al sinds 1985 als vrijwilliger betrokken bij Voetbalvereniging RKVV Velsen. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij de IJsclub voor Haarlem en omstreken, waar hij hoofdorganisator is van de jaarlijkse schaatsweek naar Baselga, speaker tijdens de wekelijkse marathon, voorzitter van de Jubileumcommissie en schaatstrainer. Naast dit alles is hij sinds 2004 actief bij R.K. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. 

Piet Pool uit Wateringen werd eveneens onderscheiden vanwege een reeks aan vrijwilligersactiviteiten, onder meer voor de Fietstourclub Westland en de St. Jozefbasisschool. Van 2005 t/m 2015 was hij vrijwilliger bij de KNSB voor het kunstrijden, in het bijzonder voor de Challenge Cup en de Junior Grand Prix-wedstrijden.

Jan Schuilenburg uit Odoorn kreeg een lintje voor (onder meer) zijn inzet voor de voetbalvereniging in Odoorn én omdat hij bijna 40 jaar bestuurslid is bij de IJsvereniging Schoonmeer in Odoorn. Hij was daar tevens ijsmeester en stuurde het baanvegersgilde aan. Hiervoor ontving Schuilenburg eerder al de Zilveren Erespeld van de KNSB.

Kees van Slochteren (74) uit Scheemda is, samen met Peter Hordijk, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij maakt zich vanaf 1971 op diverse fronten als vrijwilliger nuttig voor de maatschappij, onder meer bij de Stichting Oude Groninger Kerken, het Cultuurplatform Oldambt en het 4 mei Comité Scheemda. Van 1996 tot 1999 fungeerde Van Slochteren als secretaris in het landelijk bestuur van de KNSB. Hij werd geridderd op zijn verjaardag, 26 april.

Tom Streng (61) uit Oudewater zet zich sinds 2000 in voor Schaats- en skeelervereniging Oudewater. Hij is begonnen als vrijwilliger en vanaf 2005 voorzitter van de club. Onder zijn leiding werd in 2008 de eigen skeelerbaan geopend. Streng houdt alle tijden van alle leden bij en brengt wekelijks verslag uit van de prestaties van de rijders in de IJsselbode. Van 1976 tot en met 2001 was hij actief bij volleybalvereniging Jupiter.  

Durandus Takens (62) uit Winschoten is onderscheiden voor uiteenlopend vrijwilligerswerk. Hij is medeoprichter van Toneelclub 82, zette zich in voor tennisclub Nieske Meppers en voetbalvereniging MOVV. En sinds 1991 is Takens actief voor de ijsvereniging Eigen Kracht in Midwolda, waar hij huidig voorzitter is.

Rini van Veen (69) uit Culemborg is onderscheiden, omdat hij al jarenlang actief is als vrijwilliger, trainer en voorzitter van de schaats- en skatevereniging Lek en Linge. Door zijn inzet heeft Culemborg een skeelerbaan en zijn er vier skeelerroutes. Ook maakte hij lange tijd deel uit van de Werkgroep Jongerenliturgie van de Rooms-Katholieke kerk in Culemborg.

Dit overzicht is samengesteld op basis van publicaties in lokale en regionale media. Mis je iemand, meld het ons dan via een e-mail aan redactie@schaatsen.nl. Foto's van de onderscheidenen zijn via dit adres ook welkom.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan