Tickets
Shop
Nieuws 13 apr 2021

Online trainersopleidingen inlineskaten vernieuwd met hulp van (oud-)rijders

Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen gaan inlineskaten. Ook verenigingen hebben dit gemerkt. Veel clubs zagen een toename bij de jeugd. Met deze ledenstijging is ook de behoefte aan gediplomeerde trainers bij verenigingen gegroeid. Gelijkgaand aan deze ontwikkeling zijn de KNSB-trainersopleidingen vernieuwd en toegankelijker geworden, omdat ze nu ook online worden aangeboden.

Foto : Hanneke Mennens

Meervoudig nationaal kampioen Rick Schipper, die momenteel de nieuwe opleiding voor trainer-coach niveau 4 volgt, is betrokken geweest bij de vernieuwing van de inlineskateopleidingen. Samen met zijn tweelingbroer Kay, Manon Kamminga en Roy Boeve heeft hij meegedacht over het verbeteren van de opleidingen. "De cursussen bij het schaatsen waren al van hoog niveau, maar er was nog ruimte voor verbetering bij het inlineskaten. We hebben gekeken wat wij belangrijk vinden in een opleiding. Daar is een advies uitgekomen, dat Kay en ik verder hebben uitgewerkt."

Marieke Jonker, coördinator opleidingen bij de KNSB, geeft aan dat alle inlineskateopleidingen dit jaar een verandering hebben ondergaan. "De wens voor een andere manier van leren, waarbij online en workshops op locatie gecombineerd worden, was er zowel bij ons als de verenigingen al langer. Dit jaar is dat vanwege corona versneld geïntegreerd. De opleidingen zijn laagdrempeliger geworden om te volgen. Je hoeft minder te reizen en de opleiding is op een voor jou geschikt moment te volgen. Met deze nieuwe opzet hopen we op veel extra inschrijvingen voor de opleidingen."

Focus op techniek
De opleiding voor inlineskatetrainer-coach niveau 3 is ten opzichte van vorige jaren behoorlijk veranderd. Het was voorheen een afgeleid programma van de opleiding voor langebaanschaatsen, maar nu staat de opleiding op zichzelf. Er is daarnaast een aantal workshops toegevoegd waarbij de focus ligt op inlineskaten, zoals tactieken bij wedstrijden. Het themablok ‘Techniek’ heeft een andere inhoud gekregen en het themablok ‘Inspanningsfysiologie’ is gecomprimeerd naar het inlineskaten en wordt gegeven door Wouter van der Ploeg. Jan-Martien van de Wetering is de docent voor het themablok ‘Lesgeven’.

Schipper zelf verzorgt de techniekbijeenkomsten voor de opleiding. “Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik hoe je goed op de piste moet rijden, op de weg of juist bij de marathon. Ik probeer naast de theorie zoveel mogelijk praktische tips mee te geven. Met behulp van de juiste oefeningen kun je de training een stuk leuker en effectiever maken. Je kunt in deze cursus ook heel van elkaars ervaringen leren, je bent immers samen met trainers met dezelfde passie voor de sport.”

Kennis teruggeven
Volgens de Medemblikker is het belangrijk dat er nieuwe gediplomeerde trainers worden opgeleid, omdat vooral bij de gevorderde rijders een tekort is. "Voor de tweede keer heeft de coronacrisis invloed op de start van het inlineskateseizoen. Vorig jaar zijn veel nieuwe mensen gestart met inlineskaten. Mogelijk geldt nu hetzelfde, of wil de groep die vorig jaar begonnen is zich verder ontwikkelen. Daarom is er bij verenigingen behoefte aan gediplomeerde trainers. Met name in de categorie rijders die de ambitie hebben aan te sluiten bij de nationale top, is er een tekort aan coaches. Door de niveau 3-opleiding te volgen, kun je deze groep helpen hun droom te verwezenlijken. En je doet kennis op die je aan jouw hele vereniging kunt teruggeven, want je leert ook de trainers binnen de club te begeleiden. Voor ambitieuze trainers is dit het ideale moment om een opleiding te volgen."

Wil jij je ook verder ontwikkelen als trainer? Bekijk dan het aanbod van opleidingen op de website van de KNSB. De nieuwe opleidingen starten in april 2021. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan