Tickets
Shop
Nieuws 30 apr 2021

NOC*NSF: 'Belang van sport wordt onvoldoende serieus genomen'

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat de coronacrisis zware impact heeft op de sportdeelname in Nederland. Ruim de helft (52%) van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt. Daarnaast voelt 43% van de Nederlanders zich fysiek minder fit, op mentaal vlak geldt dat voor 41% van de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand maart 2021, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Foto : Carl Mureau

Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen doet namens de gehele sport een dringende oproep aan het kabinet: “Laat zo snel mogelijk meer sportmogelijkheden toe. Sport houdt Nederland fysiek en mentaal gezond. Open de sport om een nieuwe gezondheidscrisis te voorkomen.”

“Een gezonde en actieve leefstijl is een groot wapen in de strijd tegen corona. We vallen in herhaling, maar het kwartje lijkt maar niet te vallen bij het kabinet en de veiligheidsregio’s. Sport en bewegen wordt door hen niet als oplossing gezien maar als probleem. Terwijl bijna elke patiënt die aan corona lijdt een verminderde weerstand heeft”, aldus Dielessen.

Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, valt hem bij. “Wij hebben het voorrecht gehad dat we afgelopen winter al die topschaatswedstrijden mochten organiseren”, zegt hij. “Daar hebben heel veel schaatsliefhebbers mensen van genoten via de tv. Net zo mooi was het dat ook massa’s mensen het natuurijs op gingen om te schaatsen. Nederland houdt ook steeds meer van het skeeleren of inlineskaten. Bewegen is goed en gezond en we sporten graag, het wordt tijd dat aan de beperkende maatregelen een einde komt.”

Een leeg Thialf tijdens de grote toernooien afgelopen seizoen | Foto : Nico Alsemgeest

Ruim twee derde van de Nederlanders (70%) die voor de crisis een binnensport beoefende, is minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt. Onder de jeugd (5-18 jaar) ligt dat percentage nog hoger (78%). Bovendien geven 1,4 miljoen Nederlanders aan niet direct het oude sportritme op te pakken wanneer de lockdown voorbij is.

Patrick Rijnbeek, directeur NL Actief: “Binnensportclubs zijn sinds december gesloten. We wachten al maanden op heropening. De preventieve kracht van sport en bewegen wordt niet benut. In plaats daarvan groeit de beweegachterstand door naar een historisch dieptepunt en komt er straks een nieuwe gezondheidscrisis op ons af, voor alle Nederlanders, jong of oud.”

Dat regelmatig voldoende sporten en bewegen een grote preventieve kracht heeft, is door recent wetenschappelijk onderzoek opnieuw bewezen. Mensen met een inactieve leefstijl hebben significant meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen, op de Intensive Care (IC) te belanden en ze hebben een grotere kans om te overlijden aan corona.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB: "De beslissende ministers stellen nu economie boven vitaliteit. De kracht van samen sporten in de mooie sociale structuur van sportclubs wordt onvoldoende gezien, niet gewaardeerd en dus ook niet meegenomen in de uiteindelijke beslissingen. Sportclubs gaan later open dan winkels en de sport wordt niet ingezet om Nederlanders weerbaarder te maken tegen corona of juist van corona te laten herstellen. Wij zijn juist onderdeel van de oplossing voor een gezond Nederland."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan