Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 apr 2021

Lumière Cup toegewezen als ISU Challenger: 'Trots dat we gezien worden'

In 2018 werd de Lumière Cup in Eindhoven voor het eerst een ISU-wedstrijd en komend seizoen mag het synchroonschaatstoernooi het label ISU Challenger dragen. De internationale schaatsbond maakte dinsdag de lijst met toegewezen wedstrijden bekend. Na de afgelasting van vorig jaar wegens de coronamaatregelen kijkt de organisatie met smart uit naar het nieuwe seizoen.

Foto : Skatesynchrophoto

Voor de editie van 2020 had de Lumière Cup ook een Challenger-aanvraag bij de ISU gedaan, maar die werd toen niet gehonoreerd. Vanwege de coronapandemie ging vervolgens de hele reeks van vijf wedstrijden niet door, net als vrijwel alle synchroonwedstrijden. Waar normaliter een Challenger in Azië, een in Noord-Amerika en drie in Europa plaatsvinden, heeft de ISU voor komend seizoen een vierde wedstrijd in Europa aangewezen ten koste van Azië. "Dat zijn wij geworden", vertelt organisator Ellie van Soest van vereniging Kids on Ice. "We hebben de aanvraag opnieuw ingediend. Als dezelfde landen als vorig jaar weer waren uitgekozen om een kans te krijgen, was dat ook prima, maar dan weet de ISU in ieder geval dat we geïnteresseerd zijn. Niet geschoten is altijd mis."

De Challenger Series voor synchroonschaatsen werd geïntroduceerd in het seizoen 2019/2020. In het kunstrijden (solo, paarrijden en ijsdansen) bestaat deze competitiereeks sinds 2015/2016 en geldt het evenement als een niveau onder een Grand Prix. Per seizoen mag een synchroonteam twee Challengers uitkiezen. De deelnemende teams kunnen op deze wedstrijden meer punten scoren voor de wereldranglijst. Een betere ranking is gunstig voor de startgroep op het WK Synchroonschaatsen aan het eind van het seizoen. Voor het organiseren van een ISU Challenger worden hogere eisen gesteld aan het jurypanel en andere zaken zoals opwarmruimtes.

Looproutes
Voor de Lumière Cup is dat geen probleem, meent Van Soest. Vanaf de start als interclubwedstrijd in 2016/2017 heeft de organisatie de standaard al hoog gezet vanwege de ambitie om verder te groeien. "We hadden al heel positieve reacties gekregen op onze wedstrijd, maar het toekennen moet nog wel besloten worden. We zijn trots dat we het label hebben gekregen. Ik vind het bijzonder dat een land waar synchroon toch nog op een laag pitje staat, wordt gezien door de ISU. De Lumière Cup is ook een vrij jonge wedstrijd in vergelijking met bijvoorbeeld de French Cup die al bijna dertig jaar bestaat."

De Lumière Cup wordt normaal gesproken begin december gehouden, maar vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus is de Challenger Series in januari en februari gepland. De wedstrijd in Eindhoven is de tweede in de reeks en vindt plaats van 13 tot en met 16 januari 2022. Door de coronamaatregelen werd de laatste editie afgelast. "Dat was een grote domper. Ik heb lang gedacht dat het nog wel kon. Maar op een gegeven moment mochten er geen wedstrijden meer worden georganiseerd en dan is het klaar."

"Met de Lumière Cup zijn we al gewend aan looproutes en strakke tijdschema's, omdat je te maken hebt met grote getalen mensen", doelt Van Soest op de teams van zestien schaatsers, de reserverijders en begeleiding. "We hadden vorig jaar al aanmeldingen binnen vanuit omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk, maar ze mochten niet reizen. De Nederlandse teams hebben ook helemaal geen wedstrijden kunnen rijden. Het is mooi dat we komend seizoen in ieder geval weer een toernooi in eigen land hebben."

Podium
Ook disciplinemanager Karen Venhuizen is blij met de toekenning van de ISU. "Een Challenger is een mooie waardering voor de inspanningen in Eindhoven die de afgelopen jaren zijn geleverd", aldus Venhuizen. "De Lumière Cup staat inmiddels al hoog aangeschreven en dat dat ook door de ISU erkend wordt, is fantastisch nieuws. Het is goed dat deze discipline eveneens een mooi podium in Nederland krijgt wat het verdient. Ik hoop dat we komend seizoen groots kunnen uitpakken met de Lumière Cup en er ook veel publiek kan komen kijken. Een synchoonwedstrijd heeft enorm veel sfeer, dat is echt een feest om mee te maken."

Mede door de hogere puntenwaardering zal de internationale wedstrijd nog aantrekkelijker worden voor teams. Voorgaande jaren had de Lumière Cup al een sterk deelnemersveld met topteams uit Canada en Finland. "Je zag wel vaak dat de top-3 erg goed was en daarna een gat ontstond naar de rest van het veld", zegt Venhuizen. "Ik denk dat dat gat nu grotendeels gaat verdwijnen, omdat meer teams uit de top en subtop van de wereld zullen deelnemen. Voor ons betekent dat dat we nog meer hoog niveau synchroonschaatsen gaan zien in Nederland. Dat is mooi voor de Nederlandse teams om tussen te schaatsen en ook om te zien voor de jongere teams. Die kijken misschien wel YouTube-filmpjes van de topteams, maar het is zo'n verschil als je dat in het echt ziet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan