Live
Shop
Nieuws 04 sep 2020

We gaan weer schaatsen: ijsbanen bereiden zich voor op coronawinter

De zomer ligt alweer bijna achter ons, dus kijkt schaatsend Nederland reikhalzend uit naar de winter. Zou het er eindelijk weer eens van komen, dat we met zijn allen kunnen schaatsen op natuurijs? Eén ding staat vast: ondanks corona gaan in oktober alle kunstijsbanen weer open. Zij treffen maatregelen voor liefst <i>coronaproof</i> ijsvermaak.

Foto : Carl Mureau

"Op het ijs kun je vrij bewegen, daarbuiten houd je anderhalve meter afstand van elkaar. Dat is de belangrijkste boodschap", zegt Dennis van Rijswijk, locatie- en productmanager van Optisport en voorzitter van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN). "Wij richten onze accommodaties zo in dat iedereen ook echt afstand moet kunnen houden."

Het coronavirus houdt heel onze maatschappij al maanden in zijn greep. De maatregelen die het kabinet, het RIVM en NOC*NSF hebben opgesteld, helpen om het aantal besmettingen te beteugelen. Ieders bewegingsvrijheid is hierdoor wat beperkt, maar er is weer volop ruimte om te sporten, mits we dat verstandig doen.

De inlineskaters hebben in korte tijd een alternatief wedstrijdseizoen afgewerkt, met het Daikin NK Inlineskaten Marathon op Zandvoort als fraai sluitstuk. Maar wat brengt het schaatsseizoen? Daarover leeft enige onzekerheid, niet alleen bij de topsporters, ook bij recreatieve schaatsers. "We merken dat veel mensen zich afvragen hoe het straks allemaal in zijn werk gaat", zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB.

Het was zelfs even onzeker of alle kunstijsbanen weer open zouden kunnen, maar dat lijkt toch goed te komen. Zoals het er nu uitziet gaan alle ijsbanen gewoon open voor het publiek, meldt Van Rijswijk namens de VKN, waarbij 22 kunstijsbanen zijn aangesloten. Voor alle accommodaties geldt dat ze de protocollen doorvertalen naar de eigen situatie.

"We hebben te maken met 22 ijsbanen en 25 veiligheidsregio's. Elke situatie is net weer iets anders, dus er zal maatwerk worden geleverd", zegt Trouw. Van Rijswijk: "Wij zijn in Dordrecht sinds 1 juli al open en het was even wennen, maar de mensen snappen heel snel hoe alles werkt. Er is bij ons geen wanklank te horen."

Mogelijke maatregelen: beperkt gebruik van kleedkamers en kantine, het afplakken van tribunestoelen, plaatsing van extra bankjes voor aan- en uittrekken van schaatsen, het markeren van een duidelijke routing en registratie van bezoekers. "Belangrijk is ook dat we alle gebruikers op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen", zegt Van Rijswijk.

Schaatsen kán, ook in coronatijd. Die boodschap gaven de KNSB, VKN én schaatsscholen deze week af in een gezamenlijke e-mail aan actieve schaatsers. De drie betrokken partijen reageren hiermee op vragen vanuit de ietwat afwachtende achterban. Schaatsers wachten lang met het aanmelden bij een vereniging of boeken van een cursus bij hun schaatsschool, maar dat komt nu wel op gang. 

"Mensen willen komen schaatsen, maar vragen zich soms af of alles goed geregeld wordt", zegt Chris van Saaze, directeur van Duosport, keten van schaatsscholen. "Wij zorgen ervoor dat onze instructeurs de coronarichtlijnen kennen, snappen én toepassen. We bieden ook cursussen aan voor kleinere groepen, op rustiger tijdstippen. Zo kunnen we mensen laten schaatsen op een manier waarbij cursisten én instructeurs zich prettig voelen en veilig zijn."

"Corona of niet, wij hebben zin in komende winter, waarin we weer veel schaatskilometers hopen te maken", schrijven KNSB, VKN en de schaatsscholen in hun mail aan de achterban. "Is het niet op natuurijs, dan toch zeker op een van de kunstijsbanen. Wij hopen jou binnenkort ook weer te verwelkomen!"

Als je benieuwd bent naar de algemene richtlijnen om coronaproof te schaatsen of inlineskaten, kijk dan op schaatsen.nl/corona of knsb.nl/corona. Onder de hashtag #wijsophetijs vind je de komende tijd op social media actuele berichten, bijvoorbeeld over wanneer de ijsbaan in jouw buurt weer opengaat. Een landelijk overzicht vind je hier. Op zoek naar een schaatsvereniging bij jou in de buurt? Kijk dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan