Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2020

Sjinkie Knegt: 'Onverantwoord om dit weekend te shorttracken'

Sjinkie Knegt vindt het merkwaardig dat komend weekeinde de International Invitation Cup in Heerenveen doorgaat. Volgens de 31-jarige Fries is het vanwege het coronavirus onverantwoord.

Foto : International Skating Union

"De GGD wil beweren dat shorttrack geen contactsport is, maar dat is het wel. En er komen nu allerlei shorttrackers uit andere landen hier naartoe. Ik vind het onverantwoord, de kans op besmetting is alleen maar groter. Maar als ze willen dat we meedoen, dan doen we dat maar", aldus Knegt.

Normaal gesproken waren dit weekend tickets te verdienen voor wereldbekerwedstrijden. Deze zijn vanwege het coronavirus echter geschrapt, waardoor er niet zoveel op het spel staat in Herenveen. "Het is in onze sport vrij kansloos om een bubbel te creëren", zegt Knegt. "Bij het langebaanschaatsen is dat anders. Daar zijn minder deelnemers uit andere landen. Maar zelfs daar is het niet gelukt. Of niet gelukt, de ISU ziet het in ieder geval niet zitten."

Naast Nederlanders doen er ook shorttrackers uit Frankrijk, Polen, België, Letland en Israël mee aan de Invitation Cup. De buitenlandse shorttrackers verblijven in een hotel. Iedereen wordt voor aanvang van het toernooi getest. Knegt: "Maar ik ga ook gewoon weer naar huis, naar m'n vrouw en kinderen. Dus wat heeft zo'n test dan voor zin?"

'Niemand verplicht Sjinkie om mee te doen'
Bondscoach Jeroen Otter is het niet met zijn pupil eens. "Ik sluit me aan bij de medische staf. Als zij zeggen dat het veilig is, dan is het veilig", stelt hij. "Iedereen zal een test moeten ondergaan. Als daar morgen een aantal testen tussen zitten waar we niet blij van worden, dan zal een wedstrijd worden aangepast of niet doorgaan."

Als sporters geen goed gevoel hebben, moeten ze niet meedoen, vindt Otter. "Niemand verplicht Sjinkie om mee te doen. Ik niet en de KNSB ook niet. Dan halen we hem van de startlijst als hij dat wil. Dat is geen probleem."

Foto : Neeke Smit

Olympisch kampioene Suzanne Schulting staat er een beetje dubbel in. "Ik wil geen expert uit gaan hangen", zegt ze. "Ik denk dat de KNSB daar een goede beslissing over kan maken, dat is niet aan mij. Ik wil heel graag racen. Aan de andere kant: wat voor nut heeft het nu? De wereldbekerwedstrijden zijn geschrapt en de eerste grote internationale wedstrijden zijn op z'n vroegst in januari of februari."

Schulting vindt het frustrerend dat het coronavirus de shorttrackers in de weg zit. "Ik heb in trainingen nooit last gehad van demotivatie. Ik merk dat ik beter ben dan vorig jaar. Je wilt alles pakken, maar dat kan nu niet."

Over het vervolg van het seizoen is Knegt vrij somber gestemd. "Ik heb me er een beetje bij neergelegd dat het dit jaar niets gaat worden. Het is nog niet heel erg aan de betere hand. Een dezer dagen volgt een beslissing over het wel of niet doorgaan van het EK. Ik ben daar niet heel positief over. Als wedstrijden wel door kunnen gaan, heeft het alleen zin als iedereen er is. Als bepaalde toppers niet mee kunnen doen, zie ik het niet zo zitten."

De KNSB komt later op de dag met een reactie.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan