Live
Shop
Nieuws 17 okt 2020

Mulder rijdt 34'er na quarantaine: 'Als het goed voor je was, had iedereen dat wel gedaan'

Drie keer stond Ronald Mulder sinds zijn terugkomst uit Inzell vorige week donderdag op het ijs. De verplichte quarantaine na de positieve coronatest van ploeggenoot Kjeld Nuis zorgde voor een tegenslag in de belangrijke weken voorafgaand aan het schaatsseizoen. Zaterdag liet de sprinter zien dat hij die periode in afzondering goed is doorgekomen door als eerste Nederlander deze winter een 34'er op de klok te zetten.

Foto : Glenn Wassenbergh

Dat deed Mulder in een door de coronamaatregelen volledig uitgestorven Thialf. Op de schaatsers, coaches en enkele fotografen na was er niemand in de ijshal aanwezig. "Het is gewoon hartstikke leeg hier. Heel veel mensen zijn ook uitgesloten van deze wedstrijd", vertelt Mulder aan de telefoon terwijl hij de benen nog even los fietst. Door de nieuwe overheidsrestricties mochten namelijk alleen schaatsers uit de topteams of met een NOC*NSF-status meedoen aan de trainingswedstrijd. "Ik voelde me bevoorrecht vandaag en ik ben ook blij dat we een NK kunnen rijden."

Met een opening van 9,64 spurtte Mulder zaterdag naar een eindtijd van 34,90. Op de 1000 meter opende hij opnieuw snel, maar reed hij een moeizame bocht richting de 600-meterdoorkomst waarna hij volgens planning de wedstrijd staakte. "Ik ben wel lichtelijk verrast na tien dagen geen ijs. Als je zo snel opent, kan het nog wel sneller. In de laatste bocht merk je dat je tien dagen niet op het ijs gestaan hebt, maar laten we vooral niet klagen." 

Ondanks de tien dagen zonder schaatstraining lijkt Mulder er uitstekend voor te staan richting de Daikin NK Afstanden over twee weken. Zijn voorsprong op de 500 meter bedroeg bijna een halve seconde op nummer twee Dai Dai N'tab en een aantal andere sprinters zag zichzelf op nog grotere achterstand terug. Toch wil de tweevoudig Nederlands kampioen niet te hard van stapel lopen. "Als het goed was, dan had iedereen dat wel gedaan", lacht hij. "Over twee weken verwacht ik dat iedereen wel scherp is."

Foto : Neeke Smit

Quaranteam
Mulder heeft zich in de tien dagen quarantaine op het vakantiepark in Langweer kostelijk vermaakt. Samen met ploeggenoten Wesly Dijs en Femke Kok entertainden ze als quaranteam de fans met filmpjes op sociale media. "Het was gewoon feest eigenlijk. We hebben met zijn drieën vooral veel lol gemaakt en alle negativiteit buiten de deur gehouden."

De ploeg zorgde de afgelopen dagen voor alle randzaken. Van boodschappen tot trainingsmateriaal, de schaatsers kwamen in hun vakantiehuisjes niks tekort. "Echt een enorme pluim naar alle staf en begeleiding, want het enige wat we misten was het ijs", strooit Mulder met complimenten. De behoefte om te schaatsen werd donderdagmiddag uiteindelijk ook weer vervuld. Want wat was het eerste dat Mulder deed toen hij uit quarantaine mocht? "We zijn meteen naar Thialf gereden. First things first!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan