Live
Shop
Nieuws 30 okt 2020

Loting dag 2: spannende duels op 3000, geen Nuis en Verweij op 1500

Foto : Martin de Jong

De tweede dag van de Daikin NK Afstanden heeft voor het thuispubliek mooie duels op de 3000 meter in petto. Antoinette de Jong, de favoriet onder de fans die de poll in onze voorbeschouwing invulden, komt als laatste in actie tegen Reina Anema.

Voordat het zover is zullen Ireen Wüst en Joy Beune in de derde rit een eerste richttijd op de klok zullen zetten. Daarna volgen onderonsjes tussen Irene Schouten en Carlijn Achtereekte en ploeggenoten Esmee Visser en Melissa Wijfje. Schouten en Wijfje reden vrijdag al een verdienstelijke 1500 meter, die voor uittredend kampioen Wijfje een bronzen medaille opleverde. Als De Jong in de slotrit de snelste tijd neerzet, verovert ze haar derde Nederlandse titel op de 3000 meter. 

De openingsafstand van de dag is echter de 500 meter voor vrouwen. Op deze afstand is Femke Kok de huizenhoog favoriet, getuige haar snelle tijd uit het voorseizoen. De rijdster van Team Reggeborgh komt in de voorlaatste rit in actie tegen Jorien ter Mors. Titelverdedigster Jutta Leerdam rijdt in de slotrit tegen Janine Smit, de verrassende kampioene van twee jaar geleden. 

Kjeld Nuis laat zaterdag de 1500 meter aan zich voorbijgaan. De olympisch kampioen op deze afstand wil zich sparen voor de 1000 meter, die zondag wordt verreden. Op de eerste 500 meter eindigde Nuis vrijdag als zevende. Voor de tweede manche meldde hij zich later af. Nuis is drievoudig Nederlands kampioen op de 1500 meter. Ook Koen Verweij komt zaterdag op de schaatsmijl niet in actie. Hij veroverde twee keer de nationale titel op de 1500 meter.

Met de afzeggingen van Nuis en Verweij lijkt de weg vrij voor Thomas Krol om zijn titel te prolongeren. Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker zouden zomaar opnieuw voor een volledig geel-zwart podium kunnen zorgen. Kramer treft Thomas Geerdinck in de zevende rit, terwijl Roest en Krol tegen elkaar zijn geloot in de rit acht. In de laatste rit neemt Jan Blokhuijsen het op tegen Bosker. 

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan