Nu de financiële problemen van Thialf ook gevolgen lijkt te hebben voor de ijskwaliteit, maken de schaatsers zich zorgen. Onder anderen Sven Kramer en Kjeld Nuis spreken zich uit in het Algemeen Dagblad. "De vloer is niet vlak, zit vol met ribbels en bobbels en slaat continu uit."

Midden in de coronacrisis dit voorjaar leken de problemen voor Thialf zich op te stapelen. Het ijsstadion kampte met een gat in de begroting van enkele miljoenen, het zomerijs kwam weken later dan gepland en tot overmaat van ramp moeten de vijfduizend zonnepanelen op het dak uitgeschakeld blijven. Ze zijn brandgevaarlijk en dus zou het gebouw niet verzekerd zijn als de panelen aan zouden staan. Zonder de installatie moet Thialf op zoek naar andere energiebronnen, wat weer de nodige kosten met zich kan meebrengen.

Het nieuws dat ijsmeester Beert Boomsma de deur van Thialf op 1 november definitief achter zich dichttrekt is de belangrijkste aanleiding dat de schaatsers zich nu uitspreken. Om te besparen op de kosten is flink gesneden in de diverse activiteiten van het stadion, waaronder ook de technische dienst. "Ik begrijp dat er gesaneerd moet worden. Allerlei onderdelen zijn al weggesneden, de enig overgebleven taak van Thialf is nu: goed ijs maken en de baan verhuren. Nou, de prijs is omhoog gegaan, maar de kwaliteit omlaag", aldus Kramer. 

Nieuwe ijsmeester
Over de opvolgers van Boomsma is Kramer kritisch. "Er is geen kunde meer in huis. IJs maken is een ambacht, dat leer je niet in een paar maanden." Ook Nuis heeft zo zijn twijfels. "Er zitten nu mensen op de Zamboni die het nog moeten leren. Dat respecteer ik, maar topsporters zijn ongeduldig. Het irriteert als je een tweede training moet schrappen omdat er te laat en te lang wordt gedweild. Dat is onprofessioneel. Ik heb dit vorige week samen met Ireen Wüst aangekaart bij Douwe de Vries van de Atletencommissie." 

Twee jaar terug klaagden de schaatsers ook al over de wisselende ijskwaliteit in Thialf. Diverse rijders van het huidige Team Jumbo-Visma deelden foto's van roestplekken op de ijzers en wit uitgeslagen ijs. Destijds weet Thialf-directeur Marc Winters dat aan de opening van het vernieuwde stadion en een mislukte proef met de zuurgraad. Over de huidige situatie meldt hij: "Beert is niet ingegaan op een functie die wij hem hebben aangeboden en heeft zelf ontslag genomen. Dat is jammer, maar we hebben meerdere ijsmeesters. Er komt een vacature voor de ijsploeg, maar niet één op één voor Beerts functie."

Dankzij de miljoenensteun van de gemeente Heerenveen, provincie Friesland en NOC*NSF kan Thialf in ieder geval tot medio 2022 vooruit. Intussen voeren de verschillende partijen gesprekken om tot een gezonde exploitatie te komen. De KNSB zit hierbij ook aan tafel. Doelstelling is in Thialf gouden medailles te blijven scoren, maar wel met een sluitende begroting.