Live
Shop
Nieuws 21 okt 2020

Duitse afstandskampioenschappen afgelast, Noren en Japanners strijden wel om de titels

Waar in Nederland volgende week de Daikin NK Afstanden op het programma staan, is het ook in het buitenland de periode van het jaar voor de nationale kampioenschappen. In Duitsland wil men echter geen risico nemen. De geplande wedstrijden in Inzell gaan niet door.

Foto : Richard Wareham

Op het eerste gezicht lijken de coronacijfers in de regio waar Inzell onder valt mee te vallen. Slechts 37 op de 100.000 personen zijn afgelopen week positief getest (ter vergelijking: in de gemeente Heerenveen testten meer dan 200 op de 100.000 positief). In de naburige regio Berchtesgaden ligt de besmettingsgraad echter veel hoger: 236 op de 100.000. Dat is ver boven de kritische grens van 50 die de Duitsers aanhouden voor strenge maatregelen en dus gaan de wedstrijden niet door. "Over gezondheid valt niet te onderhandelen", aldus bondsvoorzitter Mathias Große.

"We werken nauw samen met alle verantwoordelijken en zullen er alles aan doen om weer sportwedstrijden te kunnen organiseren. Maar het is ook duidelijk dat veiligheid bij ons voorop staat. We hebben een zorgplicht jegens onze atleten." Om de veiligheid van alle betrokkenen te garanderen heeft de bond een aangepast organisatiecomité ingericht. "Wedstrijden zullen pas weer mogelijk zijn als we erin slagen te voldoen aan de complexe eisen die deze zeer speciale crisis ons oplegt."

Nationale kampioenschappen die vooralsnog wel doorgaan zijn die van Japan en Noorwegen. Dit weekend al strijden de Japanners om de nationale titels in Nagano. Volgende week komen de Noren in actie in Hamar. In Nederland staan dan de Daikin NK Afstanden op het programma. Het toernooi is de eerste in een reeks van vier nationale wedstrijden die nog voor de jaarwisseling gehouden zal worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan