Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 24 nov 2020

Lancee kijkt weer vooruit: 'Ik ben sterker dan ooit'

Met een zevende plaats op het Daikin NK Allround kreeg Gioya Lancee de bevestiging van wat ze deze zomer al merkte: ze is sterker en beter dan ooit. De 21-jarige shorttrackster kan bijna vier jaar na haar dubbele beenbreuk weer vooruit kijken, zonder angst voor pijn. Zolang haar schema het toelaat, blijft ze shorttrack en langebaan volop combineren.

Foto : Soenar Chamid

Lancee stond aanvankelijk als eerste reserve op de deelnemerslijst, maar na de (verwachte) afmelding van Femke Kok kwam zij in het allroundtoernooi. Na de NK Afstanden van vorig seizoen is dit Daikin NK Allround haar tweede grote langebaantoernooi. De 21-jarige shorttrackster heeft ambities in beide disciplines en de combinatie legt haar geen windeieren.

"Ik weet wat ik kan en ik had stiekem de top-10 wel in mijn hoofd", vertelt Lancee. "Maar of dat echt haalbaar was, wist ik niet. Ik heb best een harde kop erop zitten, dus dat heeft er ook wel voor gezorgd dat ik dit nu kan." Lancee reed vier persoonlijk records, werd vierde en vijfde op de 500 en 1500 meter en eindigde als zevende in het eindklassement. "Ja, heel bijzonder!"

Een bericht gedeeld door Gioya Lancee (@gioyalancee)

Dankzij de veelbesproken afmelding van Jorien ter Mors na de 1500 meter mocht Lancee ook de afsluitende vijf kilometer nog rijden. De eerste 5000 meter uit haar schaatscarrière. "Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Het had wel harder gekund dan 7.32, maar ik was bang voor wat er komen ging. Daar worstelde ik mee, waardoor het net niks werd."

"Het is jammer dat er geen publiek in Thialf zat, anders was dat nog een extra stimulans geweest." Mentale steun kreeg ze wel van haar teamgenoot Marijn Wiersma, die thuis de hele vijf kilometer lang schaatspassen meedeed met Lancee. "Toen ik de race terugzag, dacht ik ook: jeetje, het is écht lang. Maar ik mag tevreden zijn. Ik heb een mooi weekend gehad."

Combinatie
Lancee sprak deze zomer even met Ter Mors, toen die een keer meetrainde met haar ploeg, het KNSB Talent Team Noord/Wadro. De jongeling kreeg de vraag of zij ook nog ging langebaanschaatsen. "Jorien weet als geen ander hoe lastig het soms is om beide disciplines te combineren. Ik herken mij wel in haar. Ook dat mensen met een andere blik naar jou kijken en commentaar hebben."

"Je springt de hele tijd over en dat is niet voor iedereen altijd even leuk. Maar je moet gewoon je eigen ding blijven doen. Shorttrack en langebaanschaatsen stimuleren elkaar. Maar shorttrack blijft wel mijn uitgangspunt, dat moet er niet onder gaan lijden. Mijn trainer Dave Versteeg puzzelt alles bij elkaar, en tot nu toe lukt dat hem."

Op de vraag waar haar goede prestaties vandaan komen, antwoordt Lancee simpelweg dat ze lekker in haar vel zit. Maar dat ligt niet zo eenvoudig. In januari 2017 ging het gruwelijk mis tijdens het WK Shorttrack voor junioren in Innsbruck. Lancee bleef met haar ijzer vast zitten in een scheur in het ijs, ging onderuit en brak haar rechterkuit- en -scheenbeen.

Na twee jaar opbouwen kwam ze vorig jaar september ten val in een training en toen was het mis met haar rechterenkel. "Die deed zo zeer dat ik dacht dat het gebroken was. Uiteindelijk bleek het gekneusd, maar het spookte wel door mijn hoofd of ik zo'n traject nog een keer wilde doen. Het is bijna vier jaar later en nu ben ik pas sterker en beter dan dat ik ooit was. Ik had niet verwacht dat het zolang zou duren, maar ik geef niet zomaar op. Ik heb nog te veel ambities."

Nationale selectie
Vorige winter werd Lancee zesde op het NK Shorttrack en mocht ze mee naar de World Cup in Dresden, waar ze het op de 1500 meter tot de halve finale schopte. Was er stiekem hoop op een plek in de nationale shorttrackploeg van bondscoach Jeroen Otter? "Ik had dat aanbod wel voor mogelijk gehouden, maar ik weet niet of het de juiste keuze was geweest. Ik heb deze zomer pas kunnen bouwen naar het niveau waarmee ik zou kunnen aansluiten. Het is wel de bedoeling dat ik daar terecht kom, volgend seizoen of het jaar daarna."

Een bericht gedeeld door Gioya Lancee (@gioyalancee)

De vrouwentak van de nationale selectie is dit jaar kleiner geworden. Avalon Aardoom moest noodgedwongen stoppen en Marijn Wiersma keerde terug bij het KNSB Talent Team Noord. In juli kwam daar het plotselinge overlijden van Lara van Ruijven als grootste klap bij. "Het is heel dubbel, het liefst zou ik Lara terughalen", zegt Lancee. "Maar het feit is dat het relayteam nu een sterke factor minder heeft en die plek moet opgevuld worden. Ik zie mezelf wel als een eventuele optie."

Met de Olympische Spelen van 2022 houdt Lancee zich vooralsnog niet bezig, althans niet zoals de nationale ploeg dat doet. "Het is niet dat ik daar helemaal niet naar kijk. Ik denk niet dat ik dat nu kan halen, maar als ik echt goed ben, zou ik wel kans kunnen maken en van waarde kunnen zijn. Het is lastig zeggen, want in principe trainen wij daar niet voor. Alleen het nationale team traint voor dat soort grote doelen. Ik wil gewoon elk seizoen beter worden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan