Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2020

Kampioenschappen buitenland: kommer en kwel voor Pedersen, Kulizhnikov en Yuskov

Niet alleen in Nederland stond dit weekend het NK Afstanden op het programma. Ook in Noorwegen, Rusland, Wit-Rusland en Polen werden de nationale kampioenschappen verreden. Ook in Duitsland stonden deze op het programma, alleen werd het toernooi van de kalender gehaald wegens de stijgende coronacijfers.

Foto : Sander Chamid

Rusland
In schaatsstad Kolomna kwamen de Russen dit weekend in actie op hun nationale kampioenschappen. Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov waren de opvallende afwezigen. Yuskov had last van een verkoudheid en wilde gezien de geringe belangen van het toernooi geen risico nemen. Kulizhnikov kampt met iets ernstiger gezondheidsproblemen, al heeft hij geen corona. 

De titels op de 1500 en 5000 meter gingen naar Sergey Trofimov. Natalia Voronina was net als vorig jaar de beste op de 3000 en 5000 meter bij de vrouwen. De sprintafstanden werden gewonnen door Olga Fatkulina bij de vrouwen, terwijl Ruslan Murashov en Viktor Mushtakov profiteerden van de afwezigheid van Kulizhnikov. Evgeniia Lalenkova was de snelste vrouw op de 1500 meter. 

Noorwegen
Ook in Hamar ontbrak een grote naam bij het eerste toernooi van het seizoen. Sverre Lunde Pedersen zegde af wegens een luchtweginfectie. De allrounder heeft een coronatest ondergaan, waarvan de uitslag negatief was. De titels op de lange afstanden werden veroverd door Hallgeir Engebråten. Op de 1500 meter was Allan Dahl Johansson de snelste. Håvard Lorentzen kroonde zich kampioen op de 500 en 1000 meter. Julie Nistad Samsonsen won haar eerste titel op de 500 meter, terwijl Ida Njåtun met zeges op de 1000 en 1500 haar totale aantal op 31 bracht. Ragne Wiklund zegevierde op de langste twee afstanden.

Polen
Tomaszów Mazowiecki is inmiddels de vaste thuisbasis van de Poolse schaatsers en het is dus weinig verrassend dat daar afgelopen weekend hun NK Afstanden werd verreden. Karolina Bosiek en Artur Nogal waren de snelsten op de 500 en 1000 meter, Magdalena Czyszczón en Szymon Palka pakten de overwinning op de langste afstanden. De 1500 meter werd gewonnen door Natalia Czerwonka en Marcin Bachanek.

Wit-Rusland
In Minsk wist Ignat Golovatsiuk dit weekend drie nationale titels aan zijn totaal toe te voegen. Op de 500, 1000 en 1500 was hij de snelste. Yahor Damaratski wist de 5000 meter te winnen. Marina Zueva zegevierde op de 1500 en 3000 meter bij de vrouwen. De 500 meter ging naar Hanna Nifantava. De spannendste afstand van het weekend was de 1000 meter bij de vrouwen. De drie dames op het podium eindigden binnen een seconde van elkaar. Ekaterina Sloeva pakte de titel, voor Nifantava en Zueva. 

In Japan werden vorige week al de nationale kampioenschappen gehouden. Lees hier hoe het er in Nagano aan toeging.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan