Nog voor het marathonseizoen goed en wel is begonnen, moet het peloton al afscheid nemen van een oudgediende. De 30-jarige Johan Knol zou aan zijn tiende seizoen op het hoogste niveau beginnen, maar heeft besloten zijn schaatsen op te bergen. "Ik heb een mooie carrière gehad en ben trots op wat ik gepresteerd heb."

Knol, die afgelopen seizoen voor het bescheiden WBB Dakkapellen in de Topdivisie reed, kwam tien jaar terug als een groot talent het peloton binnen. In zijn eerste seizoen veroverde hij verrassend de zege in de puntenkoers van de afsluitende meerdaagse en een jaar later wist hij de witte trui voor beste jongere te winnen. In het klassement liet hij andere bekende marathonschaatsers als Niels Mesu en Marcel van Ham achter zich.

Zijn goede prestaties leverden de Groninger een verbintenis op bij Husqvarna/Primagaz, dat hij twee jaar later verruilde voor Man & Mach, later Bouwselect. Bij die ploeg behaalde hij zijn hoogste klasseringen in de Topdivisie. Tot twee keer toe stond hij op het podium van een Cupwedstrijd, maar het hoogste treetje haalde hij niet.

In januari maakte WBB Dakkapellen bekend dat Knol nog een jaar in het opvallende roze pak te zien zou zijn. Deze zomer begon er echter wat te knagen. "De insteek was inderdaad om door te gaan. Maar in februari ben ik vader geworden en dat gooit je leven behoorlijk om", vertelt Knol. "Als ik nu thuiskom en eigenlijk moet trainen, blijf ik liever gewoon thuis."

Het leven met zijn negen maanden oude dochter bevalt hem prima. De marathonliefhebber moet dan ook zeker niet denken dat de coronapandemie debet is aan zijn stoppen. "Ik heb juist altijd prima alleen kunnen trainen. Wat dat betreft was het positief geweest als we nu wedstrijden konden rijden." Uiteindelijk besefte Knol dat zijn rol uitgespeeld was. "Schaatsen is het mooiste wat er is, maar je wilt wel presteren. Dat kon niet op de manier waarop ik ermee bezig was. Toen het seizoen eraan kwam, moest ik een beslissing nemen."

Teammanager Teunis Westerbroek betreurt het vertrek van Knol, maar wist dat zijn besluit om te stoppen al een tijdje in de lucht hing. "Enorm zonde om hem er niet bij te hebben in de wedstrijden. Hij is een enorme teamspeler en gaf altijd veel aandacht aan de B-rijders die met hem trainden. De rijders die vorig jaar ook bij ons reden zullen hem zeker missen."

Met het wegvallen van Knol bestaat de topdivisieploeg van WBB Dakkapellen uit vijf rijders. De ploeg voerde korte tijd nog gesprekken met een zesde rijder, maar die leverden niets op. Dat betekent dat de ploeg in januari met drie versterkingen het seizoen hoopt te beginnen. Bart Mol, Jesse Vriend en Robert Bovenhuis komen dit seizoen voor het eerst in het roze pak uit. Ruurd Dijkstra bleef de ploeg trouw, terwijl Jasper Bugter doorstroomde vanuit de beloftenploeg.

Door Sjors Leek - Laatste update op 24 nov om 20:43