Live
Shop
Nieuws 20 mei 2020

Amerikaanse schaatsster test positief bij viercontinententoernooi

De 23-jarige Chrysta Rands is door de Internationale Schaatsunie voor 11 maanden geschorst na een positieve dopingtest op het viercontinententoernooi afgelopen februari. De Amerikaanse deelneemster werd betrapt op het middel canrenon, dat op de dopinglijst staat als plas- en maskeringsmiddel.

Foto : Soenar Chamid

Rands werd op het viercontinententoernooi tiende op de 1000 meter, veertiende op de 500 meter en vierde op de teamsprint. Die resultaten worden nu uit de uitslag geschrapt. Haar schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 2 februari, de datum van de positieve test, en duurt tot en met 31 december 2020. 

Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de verdediging van Rands. De maximale straf voor een dergelijk vergrijp is immers een schorsing van twee jaar. Rands hoopte in eerste instantie met een waarschuwing weg te komen, aangezien ze pas tijdens het viercontinententoernooi onder de auspiciën van de Amerikaanse bond kwam. Daardoor was ze bij de dopingcontrole vergeten aan te geven dat ze het middel Spironolacton gebruikte tegen haar acne. Ook had ze geen doktersverklaring ingediend. Spironolacton bevat als hoofdbestanddeel canrenon en staat eveneens op de dopinglijst. 

De disciplinaire commissie van de ISU kon zich voor een deel vinden in de verklaring van Rands en legde haar niet de maximale straf op. Aangezien ze zich bij een langere schorsing niet kan plaatsen voor de grote toernooien van komend seizoen loopt haar schorsing nu tot en met 31 december 2020. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan