Tickets
Shop
Voorbeschouwing 06 mrt 2020

Wat moet je weten over de World Cup-finale in Heerenveen?

De laatste grote wedstrijd van het seizoen wordt dit weekend verreden in Heerenveen. In twee dagen worden bijna alle onderdelen afgewerkt én er staat nog een revolutionair nieuw onderdeel op het programma. Wie staan er goed voor en hoe kun je de wedstrijden dit weekend volgen? Je leest het in deze voorbeschouwing.

Foto : Sander Chamid

Historie
De wereldbekercyclus in het schaatsen bestaat sinds het seizoen 1985/1986. Over een reeks wedstrijden gedurende het seizoen zijn per afstand punten te verdienen voor het klassement. In de finalewedstrijd is een dubbele hoeveelheid punten te verdienen, dus er kan in veel gevallen nog heel wat verschuiven in het klassement. Sinds een aantal jaar is het aantal deelnemers aan de finalewedstrijd teruggeschroefd, waardoor nu enkel de top-12 in actie mag komen. 

Aangezien de sprintafstanden zeker vroeger meerdere keren in een weekend werden verreden staan sprinters veelal bovenaan in het klassement met meeste wereldbekerzeges. Gunda Niemann is echter een uitzondering. De Duitse was in haar carrière maar liefst 97 keer de beste in een wereldbeker en staat op eenzame hoogte. Ireen Wüst is de beste Nederlandse vrouw met 35 overwinningen. Jeremy Wotherspoon heeft met 67 zeges de toppositie bij de mannen, voor Shani Davis (58) en Uwe-Jens Mey (48). Sven Kramer is de beste Nederlander met 42 overwinningen.

Test je kennis en maak kans op de unieke schaatsen.nl schaatshoezen van schaatshoes.nl!

powered by Typeform

Wie maken er kans op de eindzege?
De beste twaalf rijders per afstand mogen dit weekend meedoen. Dat betekent dat een aantal toppers er niet bij is, maar ook dat het aanwezige publiek in korte tijd veel topschaatsers voorbij ziet komen. De klassementen zijn zeker nog niet beslist. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kunnen alle drie nog de eindzege pakken op de 1000 meter en Krol en Nuis maken ook op de 1500 meter nog kans. Bij de vrouwen leidt Ireen Wüst het tussenklassement op de 1500 meter. Bekijk hier de klassementen.

Nederlandse deelnemers
Omdat enkel de top-12 van het tussenklassement zich direct heeft geplaatst voor de slotwedstrijd, zijn op sommige afstanden maar weinig Nederlanders te zien. Onderstaand een overzicht van de geplaatste schaatsers.

Vrouwen:
500 meter: Sanneke de Neeling (12e)
1000 meter: Jutta Leerdam (9e), Letitia de Jong (10e), Sanneke de Neeling (12e)
1500 meter: Ireen Wüst (1e), Melissa Wijfje (5e), Antoinette de Jong (7e)
3000 meter: Antoinette de Jong (6e), Reina Anema (8e), Esmee Visser (10e) Carlijn Achtereekte (11e)
Mass start: Irene Schouten (3e), Melissa Wijfje (13e) (reserve: Elisa Dul)

Mannen:
500 meter: Dai Dai N'tab (8e) *
1000 meter: Kai Verbij (1e), Thomas Krol (2e), Kjeld Nuis (4e)
1500 meter: Kjeld Nuis (3e), Thomas Krol (4e), Marcel Bosker (6e), Patrick Roest (9e)
5000 meter: Patrick Roest (1e), Jorrit Bergsma (7e)
Mass start: Jorrit Bergsma (6e), Arjan Stroetinga (11e) (reserve: Harm Visser)

* Kai Verbij mag bij afwezigheid van Artem Arefyev, Roman Krech en Min Kyu Cha als derde reserve waarschijnlijk starten op de 500 meter. 

Een volledig Nederlands podium op de 1000 meter in Nur-Sultan | Foto : International Skating Union

Hoe werkt de mixed gender relay?
Op de zondag van de wereldbekerfinale staat een nieuw onderdeel op het programma met een nieuw concept in het langebaanschaatsen. Als testonderdeel wordt aan het einde van de dag de mixed gender relay verreden. Het is voor het eerst dat een onderdeel met mannen en vrouwen tegelijk wordt verreden én dat er een aflossing plaatsvindt. Bij de aankondiging van het experiment was er nog vrijwel niets over bekend, inmiddels heeft de ISU een document met regels gepubliceerd.

De af te leggen afstand tijdens de mixed gender relay is zes ronden, verdeeld over de man en de vrouw. De vrouw start, rijdt één ronde en lost af met de man. Daarna rijdt de man twee ronden, vervolgens de vrouw twee en de man rijdt de laatste ronde. De aflossing moet geschieden door fysiek contact. De start is bij de 500 meter, de aflossingszone op het rechte stuk van de finish. Er rijden maximaal vier teams per heat. Het team met de snelste tijd wint. De teams mogen internationaal zijn, dus een Amerikaan mag met een Canadees starten bijvoorbeeld. Er zijn geen Nederlanders ingeschreven voor dit nieuwe onderdeel. 

Hoe kan ik het volgen?
De kaarten voor de World Cup-finale zijn zo goed als uitverkocht. Alleen voor de zondag zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Op beide dagen beginnen de wedstrijden om 14.00 uur en rond 18.00 uur is het programma afgelopen. De wedstrijden worden het hele weekend live op televisie uitgezonden op NPO 1, verder zijn alle ritten te volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de ISU en schaatsen.nl/langebaan

Alles over de World Cup finale vind je op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan