Tickets
Shop
Nieuws 07 mrt 2020

Primeur voor Leerdam op 1000 meter: 'Kers op de taart van droomseizoen'

Aan het einde van een seizoen waarin Jutta Leerdam alle titels won op de 1000 meter behaalde ze zaterdag nog een primeur op de World Cup-finale in Heerenveen. Met een razendsnelle tijd van 1.13,69 boekte ze haar eerste wereldbekerzege. Brittany Bowe (1.13,98) en Miho Takagi (1.13,99) werden tweede en derde. De Amerikaanse schreef wel het eindklassement op haar naam.

Foto : Sander Chamid

In rit drie van de zes moest Leerdam als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. Ze kwam weliswaar net tekort voor het baanrecord van Brittany Bowe (1.13,24), maar haar tijd betekende wel de derde tijd ooit gereden in Thialf. "Dit is absoluut de kers op de taart van dit onwijs gave seizoen", glundert de 21-jarige rijdster van Team Reggeborgh. "Ik rijd altijd goed in een vol Thialf, dan ga ik bijna vliegen."

"Ik hoorde om me heen veel mensen zeggen dat ze moe waren aan het einde van het seizoen. Ik dacht alleen maar: ik wil hier winnen en laten zien dat ik het seizoen mooi kan afsluiten. Dat is denk ik wel goed gelukt", lacht Leerdam. "Ik voelde wel vermoeidheid, maar dat stopte ik weg. Het is gewoon nog een keer knallen. Ik heb niet voor niets goed getraind deze zomer."

Leerdam reed geen vlekkeloze race, maar zette ondanks een flinke misser in de bocht wel een van haar snelste openingen ooit neer. "Als ik iets meer in de focus was gebleven, had ik het laatste rondje denk ik wat beter kunnen doorrijden. Maar deze tijd is hartstikke goed." Met een lagere luchtdruk was het baanrecord wellicht ook nog mogelijk geweest. "Maar ik heb dit jaar al zoveel gehaald, dan is dat een doel voor de volgende keer. Al baal ik er natuurlijk wel een beetje van."

De Nederlands, Europees en wereldkampioene op de 1000 meter ziet nog genoeg verbeterpunten voor komend seizoen. "Soms wil ik te graag terwijl ik juist rustig moet blijven. Maar ik ben onwijs blij en dit was echt een droomseizoen. Ik ga hard werken om hier een stapje bovenop te doen."

De Zuid-Hollandse merkte dat ze gaandeweg in het seizoen groeide. "Ik heb wedstrijden nodig om in een ritme te komen. Aan het einde van het jaar voel ik steeds meer wat ik doe op het ijs, kan ik mijn kracht kwijt en maak ik minder missers. Dit geeft me rust maar aan de andere kant houdt het me ook scherp. Ik wil volgend jaar weer wereldkampioen worden, en daarna naar de Olympische Spelen."

Met deze eerste wereldbekeroverwinning sluit Leerdam haar schaatsseizoen in stijl af. De stress wordt er echter niet minder op voor de Zuid-Hollandse. De komende tijd heeft ze tentamens ingepland, vertelt de studente commerciële economie. Daarna is het wel tijd voor ontspanning, al is dat moeilijk voor het trainingsbeest. "Ik ben niet zo goed in rusten als ik eerlijk ben. Ik heb altijd veel energie, dus een week zonder training wordt nog een opgave."

Samen met haar vriend Koen Verweij vertrekt Leerdam binnenkort richting Bonaire. Ook op het eiland zal het stel niet geheel op hun lauweren rusten. "Daar trainen we ook samen. We gaan vaak 's ochtends hardlopen, als het nog niet zo warm is. Of naar de sportschool. Je hoeft niet veel te doen, want je moet wel je rust pakken maar ik wil gewoon goed getraind de zomer ingaan. Niet dat ik straks op trainingskamp ga en dan voor mijn gevoel opnieuw moet beginnen."

Wordt haar succesvolle seizoen nog uitbundig gevierd? "Ik ga zeker nog wel naar een feestje na het seizoen, maar ik ben niet meer zo'n feestbeest als vroeger. Ik voel me soms ook een soort van oma, omdat ik tegenwoordig om twaalf uur vaak al helemaal moe ben. Maar één cocktailtje op Bonaire kan misschien wel."

Letitia de Jong sloot haar seizoen eveneens goed af met een tijd van 1.14,41, waarmee de Friezin vierde werd. Sanneke de Neeling eindigde op plaats elf (1.17,24).

Klik hier voor de volledige uitslag en het klassement. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan