Als gevolg van de coronaperikelen is ook het KPN NK Baan/Weg in Oldebroek afgelast. Dit kampioenschap zou van 21 tot en met 23 mei worden gehouden op en rond de vernieuwde Buitensportaccommodatie Oldebroek. De KNSB en de Skeelerclub Oldebroek kijken of dit NK later dit seizoen alsnog kan plaatsvinden.

Toen het kabinet afgelopen maandag nieuwe maatregelen bekendmaakte om het coronavirus te stoppen, ontstond onduidelijkheid over de consequenties hiervan voor sportevenementen. Uit een nadere toelichting blijkt dat sportevenementen waarvoor een vergunning nodig is tot 1 juni zijn verboden. Voor het KPN NK Baan/Weg zou dit betekenen dat de eerste twee dagen (op de piste) niet reeds verboden waren, maar de laatste dag (op de weg) wel. Voor de baanwedstrijden is immers geen vergunning nodig, voor de wegwedstrijden wel.

Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken, heeft de KNSB vandaag besloten de NK Baan/Weg af te gelasten. "Zowel voor de organisatie in Oldebroek als de atleten is het belangrijk om niet langer in onzekerheid te hoeven zitten. Daarom hebben we een streep gezet door deze NK", zegt Marcel Scheperkamp, disiciplinemanager inlineskaten van de KNSB. "Dat was geen eenvoudig besluit, maar het kan helaas niet anders."

Samen met het sectiebestuur inlineskaten werkt Scheperkamp de komende dagen aan een nieuwe wedstrijdkalender, waarin ook deze NK een plekje krijgen. Eerder was al besloten dat al het inlineskaten voorlopig tot 1 mei werd afgelast, die periode is nu met een maand verlengd. Voorlopig ligt tot 1 juni alles stil. "Ik hoop dat we vanaf die datum weer mogen trainen. Dan kun je in juli en augustus wedstrijden organiseren. Daarvoor gaan we een zo interessant mogelijke kalender samenstellen."

Afwachten
Eerder werd al besloten om de KPN NK's Marathon en 100 meter, die op 1 juni in Naaldwijk zouden worden gehouden, af te gelasten. Het Open NK Inlineskaten over 100 kilometer in Hallum staat vooralsnog op de kalender voor 22 augustus. De WK in Colombia is inmiddels verplaatst van juli naar september. Over de EK in Portugal, die staan gepland in augustus, is nog geen besluit genomen. 

Voor de sectie inlineskaten van de KNSB is de coronacrisis een flinke domper. Met nieuw elan was een volle wedstrijdkalender opgesteld voor dit seizoen, maar vooralsnog kon geen enkele wedstrijd doorgaan. Het is nu vooral afwachten wanneer het coronavirus onder controle is en rijksmaatregelen voor sociale onthouding kunnen worden versoepeld.

"Heel jammer, maar de volksgezondheid staat natuurlijk op nummer één", zegt Scheperkamp. "Wij doen onze uiterste best om de maanden juli en augustus zo goed mogelijk in te vullen. Zodat we er klaar voor zijn om, als we straks weer naar buiten mogen, er toch nog een mooi seizoen van te kunnen maken."