Peter Schotting is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden, zo meldt de website sportgeschiedenis.nl. De geboren Amsterdammer werd vooral bekend als de coach (samen met Dianne Holum) van Eric Heiden. Bij de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid won Heiden onder leiding van Schotting op alle vijf afstanden goud.

Schotting was vanaf 1970 als coach voornamelijk werkzaam in het buitenland, vooral in Canada en de Verenigde Staten. Samen met Dianne Holum stuwde hij Heiden veertig jaar geleden naar grote hoogte. Later leidde Schotting ook de Amerikaan Eric Flaim naar internationale successen op de langebaan.

Wat het geheim was van 'de methode Schotting'? Zelf merkte hij daarover altijd op dat hij geen geheimen had. Wel zag hij vanuit Russisch én Amerikaans perspectief hoe onderontwikkeld de schaatssport in de jaren ’70 en '80 van de vorige eeuw nog was. Met de input die hij kreeg uit andere sporten, liet hij zijn rijders niet alleen harder, maar vooral ook effectiever trainen. Daarbij legde Schotting de nadruk op kracht én uithoudingsvermogen.

Dat een slimme en gretige jongen als Eric Heiden met die ingrediënten vervolgens een nóg effectiever trainingsprogramma voor zichzelf uitwerkte, leidde tot één van de meest sensationele prestaties uit de sportgeschiedenis. Schotting had daar een wezenlijk aandeel in, maar misschien nog wel belangrijker is zijn invloed geweest op het schaatsen in Noord-Amerika. Dat stelde tot zijn komst in 1972 bitter weinig voor.