Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 mrt 2020

Golikova en Mushtakov winnen jubileumeditie van De Zilveren Bal

Angelina Golikova heeft voor het tweede jaar op rij De Zilveren Bal gewonnen. De 28-jarige Russin was in de finale veruit de snelste over 100 meter. Bij de mannen ging de overwinning in de Elfstedenhal in Leeuwarden ook naar een Rus. Debutant Viktor Mushtakov klopte Gilmore Junio en Ronald Mulder in de finale.

Foto : Vincent Riemersma

Bij de vijfde editie van De Zilveren Bal pakte de organisatie groot uit met vele (inter)nationale namen. Daarnaast maakte Michel Mulder bekend dat hij nog één keer zijn schaatsen uit het vet haalde. De 34-jarige Zwollenaar kondigde in januari zijn afscheid aan, maar deelname aan De Zilveren Bal wilde hij niet laten schieten. De sprinter plaatste zich bij zijn allerlaatste wedstrijd zelfs nog voor de halve finale, maar daarin moest hij het afleggen tegen Mushtakov. 

Broer Ronald haalde de finale wel. De sprinter van Team Reggeborgh schakelde in de halve finale enigszins verrassend titelverdediger Yuma Murakami uit, maar moest in de finale het onderspit delven tegen Viktor Mushtakov en Gilmore Junio. Mushtakov, die dit seizoen zijn doorbraak kende, noteerde met 9,55 tevens een baanrecord. "Ik wist niet wat ik van dit toernooi kon verwachten, want het was de eerste keer dat ik meedeed. Ik vond het heel leuk om een 100 meter te rijden en ik ben blij dat ik hem gewonnen heb."

Bijzondere tactiek Golikova
Bij de vrouwen ging de winst overtuigend naar Golikova. De Russin, die afgelopen zondag nog een baanrecord noteerde op de 500 meter in Thialf, nam haar topvorm van afgelopen weekend mee naar Leeuwarden. Met een tijd van 10,37 ging ze als grote favoriet naar de finale. Daarin hield ze met nagenoeg dezelfde tijd als in de halve finale Kaylin Irvine en Janine Smit ruim achter zich. "Ik was de hele dag gespannen voor deze wedstrijd. Ik wist dat ik sterk was, maar je hoeft maar een foutje maken en het is klaar."

Golikova paste een wel heel bijzondere tactiek toe om zulke foutjes te voorkomen. "Ik deed de hele tijd alsof Nao Kodaira links en rechts van me reed, zodat ik alles uit de kast moest trekken om te winnen. Dat ik uiteindelijk voor het tweede jaar op rij heb gewonnen, maakt me heel gelukkig", aldus de de nummer twee van de WK Afstanden. Voor de sprintster was De Zilveren Bal een mooie afsluiter van haar succesvolle seizoen. "Dit is een hele belangrijke wedstrijd voor mij. De ISU organiseert geen wedstrijden over 100 meter, dus dan is het erg mooi dat er een competitie is als deze."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan