In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Jorrit Bergsma.

Bio
Naam: Jorrit Bergsma
Geboortedatum: 01-02-1986
Geboorteplaats: Oldeboorn
Team: Team easyJet (langebaan) en Royal A-ware (marathon)
Opmerkelijk: Bergsma won afgelopen WK Afstanden de mass start
Twitter: @JorritBergsma
Instagram: @jorritbergsma

Dilemma's
Marathon of langebaanschaatsen
"Uiteindelijk kies ik dan toch voor marathon. Als het echt gaat vriezen dan gaat marathonschaatsen op natuurijs voor."

Alle Marathon Cups winnen in één seizoen of de Alternatieve Elfstedentocht
"De Alternatieve heb ik al een keer gewonnen, dus laat me dan alle Cup-wedstrijden maar winnen. Dan heb ik ook een keer het eindklassement, die heb ik nog nooit gewonnen. Ik zou wel graag nog eens de Alternatieve willen winnen. Het blijft een mooie wedstrijd en een strijd tegen de elementen. Het is een van de koersen die ik het mooiste vind."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Elfstedentocht, zonder twijfel. Ook als ik de Spelen nog nooit had gereden, dan had ik gekozen voor de Elfstedentocht. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik die zou overslaan."

Wereldkampioen op de mass start of op de tien kilometer
"Op de tien kilometer. Dat is mijn afstand en hij blijft prachtig. Met mijn wereldtitel op de mass start ben ik overigens absoluut niet minder blij."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldrecord. Ik ben nu al een aantal keer kampioen geweest, maar ik heb nog nooit een wereldrecord gereden. Dat heeft mijn vrouw (Heather, red.) wel een paar keer gedaan en daar kijk ik toch wel met een beetje jaloezie naar. Je rijdt dan gewoon een tijd die nog nooit eerder is gereden."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
"Dan maar in slechte vorm op het ijs. Je hebt er niks aan als je in bloedvorm langs de kant staat. Misschien dat je met een mindere vorm tóch nog een goede uitslag kan rijden. Dan doe je ten minste mee, dus heb je nog altijd kans."

Kampioen namens een ander land of vierde worden als beste prestatie
"Dan maar voor een ander land schaatsen. Als schaatser wil je winnen en aan een vierde plek heb je niks. Ik ga als schaatser altijd voor de overwinning. Bij mij is het ook vaak zo dat ik een marathon óf win óf niet eens op het podium eindig."

Heerenveen of Calgary
"Natuurlijk de thuisbaan, daar heb ik heel vaak heel hard gereden. Vroeger had ik er ook een baanrecord, dat is inmiddels verbroken door Patrick (Roest, red.), maar schaatsen in Heerenveen blijft bijzonder. Die supporters, de atmosfeer. Winnen in een vol Thialf is prachtig. Absoluut de mooiste locatie om te winnen."

Krant of tijdschrift
"Ik ben meer van de tijdschriften eigenlijk. Als ik het nieuws lees, lees ik het via de NOS of NU.nl. De krant zie ik niet zoveel, omdat ik ook weinig thuis ben en in een tijdschrift staan vaker specifieke onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben. Ik krijg de schaats- en fietsmagazines door de bus en we krijgen ook regelmatig motorbladen doorgeschoven van Jillert Anema. Daar is hij op geabonneerd en nadat hij ze heeft gelezen krijg ik die van hem."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Ik neem me altijd voor om vroeg naar bed te gaan, maar dan wordt het toch weer aan de late kant, haha! Vaak ga ik rond elven naar bed."

Wind of sneeuw
"Sneeuw betekent vorst, en vorst betekent kans op schaatsen, op natuurijs!"

Hond of kat
"Ik ben meer een hondenman. Wij hebben zelf een hond, Yuki. Ik heb niets tegen katten, maar honden vind ik leuker."

Laptop of telefoon
"Jouw telefoon heb je natuurlijk altijd bij je, maar als ik op reis ga dan gaat de laptop ook altijd mee. Ik denk wel dat de telefoon makkelijker is."

Opgeruimd of gezellige bende
"Ik wil eigenlijk zeggen opgeruimd, maar het is vaak een gezellige bende in huis. Ik denk dat Heather en ik beiden niet echt opgeruimd zijn. En Brent zorgt ook voor een troep natuurlijk! We kunnen alles opruimen, maar een kwartier later is het dan alweer een rommel. Je kunt blijven opruimen met hem."

Strand of bergen
"Strand. Ik vind bergen wel mooi, maar ik ben toch iemand die van water houdt. Ik ben geboren aan het water, schaatsen is altijd op water. Het water heeft altijd wel een aantrekkingskracht gehad op mij."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Nemo Schillemans - Laatste update op 26 mrt om 18:36