Tickets
Shop
Nieuws 23 mrt 2020

Dijkstra eerder terug uit Colombia vanwege coronavirus: 'Heel seizoen is groot vraagteken'

Zes dagen eerder dan gepland landde Ruurd Dijkstra zaterdagochtend op Schiphol. De 27-jarige inlineskater verbleef sinds half februari in Colombia voor een trainingskamp op de WK-locaties. Maar het coronavirus verspreidt zich inmiddels ook in het Zuid-Amerikaanse land en dus keerde hij terug naar Nederland, waar de start van het seizoen voorlopig is opgeschort.

Foto : Eline Hooghiemstra

Het is de tweede keer dat Dijkstra naar het skeelermekka van de wereld toog om zich voor te bereiden op de zomer. In 2016 trainde hij samen met Luc ter Haar zes weken bij coach Juan Valencia, die ook weleens trainingen in Nederland gaf. Het was destijds enigszins bekend terrein voor Dijkstra. Nu liet hij zijn keuze voor de trainingslocaties afhangen van de WK. Die worden dit seizoen in Colombia verreden: het pistetoernooi in Cartagena en de wegwedstrijden in Arjona.

"Aan het einde van de vorige zomer heb ik het er al over gehad en in december besloot ik het te doen", vertelt Dijkstra over zijn plan om op trainingskamp te gaan in het Zuid-Amerikaanse land. "Maar ik heb uiteindelijk pas drie weken voor vertrek geboekt." De 27-jarige Fries vertrok op 16 februari en zou komende donderdag terugvliegen vanuit Cartagena. De eerste tien dagen was zijn vriendin Isabella bij hem. "We hebben een beetje de toerist uitgehangen, maar ook samen getraind. Het was wel fijn om niet in je eentje te wennen aan het klimaat, de omgeving en de club."

Dit bericht bekijken op Instagram

Tourist uithangen 🇨🇴

Een bericht gedeeld door Ruurd Dijkstra (@ruurddijkstra) op

In de havenstad sloot Dijkstra zich aan bij de sprintclub Pegasos, waar hij via inlineskatester Raquel Rios, de vriendin van Thomas Vosté (broertje van Dijkstra's zwager Mathias, red.), terechtkwam. "Ik wist vooraf niet dat het voornamelijk sprinters waren", lacht de lange afstandsspecialist, "maar de coach heeft in totaal 45 wereldtitels behaald met zijn pupillen. Dat is wel indrukwekkend. Ik had een leuke groep om mee te trainen. We trainden heel vroeg of als de zon al onder was dus dan heb je niet zoveel last van de warmte. Bovendien kan ik daar wel goed tegen."

Parachute
"De WK-piste was helaas gesloten, want er zijn wat problemen met bobbels. Op de verflaag komen blaren te staan en ze zijn druk bezig om dat te repareren", vertelt de pisterijder. "Maar het is niet zo dat ik zoveel rondjes heb gereden dat ik er veel voordeel uit zou halen, als ik mij plaats voor het WK. Het gaat er meer om dat je in Colombia veel uren kan maken op de skeelers. Ik ben ook twee keer op het wegparcours geweest, die heb ik wel verkend", lacht hij.

Op dat wegparcours in Arjona maakte Dijkstra onder andere gebruik van een parachute om mee te trainen. "Je ziet wel vaker dat sprinters dat doen, maar voor mij was het nieuw. Het was een leuke ervaring en ik denk dat ik het in Nederland ook af en toe ga doen. Dit trainingskamp was iets meer sprintgericht dan vier jaar geleden, maar het waren niet alleen sprinttrainingen. De lange afstandstrainingen kon ik prima op kop doen. Dit is zeker wel goed voor mij geweest."

Tijdens zijn verblijf in Colombia kwam het bericht naar buiten dat World Skate heeft besloten om het wereldkampioenschap, vanwege de uitbraak van het coronavirus, te verplaatsen van juli naar september. "Ik denk dat niemand van dat besluit is geschrokken. Nu is de kans groter dat het kampioenschap door zal gaan." Dijkstra hield het nieuws in de gaten en las dat er in Europa grote aantallen besmettingen per dag bijkwamen. "In heel Colombia stond de teller toen nog op 45, dus het leek 'veiliger'. Maar op dat moment werden er wel strenge maatregelen genomen."

"Je mocht niet meer naar het strand en de toeristische plekken werden gesloten. Vanaf maandag werden de skeelertrainingen op de piste stopgezet en het fietsen enkel in kleine groepjes gedaan in plaats van een groot peloton. Na zes uur 's avonds mocht je in Colombia sowieso de straat niet meer op." Op donderdag kwam de mededeling dat zondagnacht alle vliegvelden zouden worden gesloten. Voor Colombianen was (binnenlands) vliegen al een week niet meer toegestaan, zij mochten alleen nog terugkeren vanuit het buitenland.

Dijkstra pakte die dag meteen zijn spullen in en reed naar de luchthaven in Cartagena, waarvandaan dagelijks een vlucht vertrekt naar Amsterdam. De Nederlander werd op een reservelijst gezet en daarvan konden donderdag een stuk of vijftien mensen worden meegenomen, vertelt hij. "Ik stond als dertigste of veertigste op die lijst. De volgende dag moest ik terugkomen om het nog een keer te proberen. De crew begon vrijdag bovenaan de resterende lijst en ik werd weer niet meegenomen."

Veiligheid
Maar drie kwartier voordat de vlucht vertrok, kwam er ineens een oproep voor Nederlanders. "Wij waren met z'n drieën, een stelletje en ik, en werden naar voren geroepen. De medewerkers zeiden: 'jullie mogen mee, maar er zijn geen stoelen en er is geen eten'. We konden bij de crew zitten en met opstijgen en landen op een bedje liggen met een gordel om. Tien minuten na vertrek werd ik opgehaald. Er was nog één stoel vrij in de businessclass en daar mocht ik gaan zitten. Dus ik heb een fantastische terugreis gehad", lacht Dijkstra. "De moed was al in mijn schoenen gezakt dat ik voor een derde dag moest terugkomen, maar uiteindelijk heb ik toch geluk gehad."

Met de afgelasting van de eerste vijf Europa Cups en het voorlopig opschorten van de nationale competities tot 1 mei is het nog onzeker wanneer het inlineseizoen gaat beginnen. "Ja, dat is vervelend. Ik ben naar Colombia gegaan om te kijken wat het nu met mij doet en daarna te starten met de Europa Cups. Het hele seizoen is nu een groot vraagteken. Je hebt geen idee waar je voor traint en hoe jouw seizoen eruit gaat zien. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor de hele wereld." Op de Nederlandse inlinekalender stonden deze zomer meer wedstrijden dan het afgelopen jaar, maar door een aantal zou wellicht alsnog een streep kunnen gaan.

"Ik keek er erg naar uit, maar het wordt lastig. Ik ga in ieder geval niet stilzitten, want is deze trainingsarbeid niet voor dit jaar, dan wel voor volgend jaar", klinkt het optimistisch. De piste in Heerenveen is gesloten, maar in Heerde mag vooralsnog met maximaal drie mensen op de baan worden getraind. "Je moet het natuurlijk niet gaan opzoeken en met z'n allen gaan skeeleren. Dat is niet de bedoeling. Zolang je in Nederland buiten mag blijven sporten, moet je daar geen misbruik van maken en je gewoon aan de regels houden. Alles voor de veiligheid."

Vorige zomer draaide Dijkstra een goed seizoen waarin hij zijn eerste nationale seniorentitel behaalde op de baan. Op de WK in Barcelona kwam hij echter niet uit de verf op de mobiele piste aan het strand, maar maakte wel indruk op het wegtoernooi. Zijn zomerseizoen werd afgesloten op de EK in Pamplona. "Ik heb grote stappen gezet en dan wil je dat graag doortrekken met een nog beter seizoen. Alles is nu onzeker, niet alleen in de sport. Ik blijf doortrainen zolang het kan en dan zien we vanzelf wel wanneer de eerste wedstrijd zal zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan