De wereldtitel op de 1000 meter bij het WK schaatsen voor studenten is gewonnen door Sanneke de Neeling. De rijdster van het RTC Noord Fryslân verbrak het baanrecord met meer dan vijf seconden en pakte met een tijd van 1.20,11 de overwinning. Ook op de ploegenachtervolging werden medailles gepakt.

De Neeling kwam in de laatste rit in actie tegen de Russische Irina Kuznetsova. Op dat moment was de snelst gereden tijd van Femke Beuling, die al ruim sneller had gereden dan het uit 2011 daterende baanrecord. De Neeling dook er echter nog meer dan een seconde onder. Kuznetsova was ook nog sneller dan Beuling (1.21,12 om 1.21,55), die daarmee wel het brons veroverde. De overige Nederlandse vrouwen aan de start waren Isabelle van Elst (zevende) en Sanne in 't Hof (tiende). 

Bij de mannen werd de 1000 meter na drie ritten stilgelegd vanwege de stormachtige wind. Er lagen veel bladeren en takjes op het ijs. Na een dweilpauze kon de titelstrijd worden hervat. Yamato Matsui veroverde zijn tweede gouden medaille, nadat hij dinsdag al zegevierde op de 500 meter. De Japanner noteerde een baanrecord van 1.13,14 en was nipt sneller dan de Wit-Rus Ignat Golovatjuk (1.13,26). Viktor Lobas uit Rusland kwam met 1.13,45 ook dicht in de buurt, maar moest genoegen nemen met brons. Thijs Vermaak was de beste Nederlander op plek dertien, Jan Hein Verhoeff werd zestiende, Watse Vermaning finishte als achttiende en Hille Drenth eindigde op plaats twintig. 

Op de ploegenachtervolging was er eerder op de dag goud voor Nederland. Paulien Verhaar, Sterre Jonkers en Beuling reden gedrieën met een sterke rit naar de wereldtitel. Ze waren ruim sneller (3.26,87) dan het Poolse (3.29,69) en Wit-Russische team (3.38,08). Bij de mannen werden Victor Ramler, Luc Heine en Roel Boek derde. Ze lagen lange tijd nog op schema voor de overwinning, maar het verval in de laatste drie ronden was iets teveel. Met 3.13,34 kwamen ze tekort voor het zilver, dat naar Polen ging in 3.13,12. Het goud ging naar Rusland met 3.11,88.