Live
Shop
Nieuws 22 jun 2020

Ook gemeente Heerenveen akkoord met herstelplan Thialf

Nadat vorige week de Provinciale Staten van Friesland al instemde met het reddingsplan voor Thialf, heeft ook de gemeente Heerenveen voor het herstelplan gestemd. In de digitale gemeenteraadsvergadering werd het plan maandagavond met een ruime meerderheid aangenomen.

In het aangenomen herstelplan draagt de gemeente Heerenveen bijna 1 miljoen euro bij om het noodlijdende Thialf te helpen. Samen met het bedrag van twee miljoen dat door de Provinciale Staten is toegezegd, moet 'het visitekaartje van de gemeente' de komende twee jaar voort kunnen. Thialf komt jaarlijks tonnen tekort op de begroting en als gevolg daarvan is reeds fors bezuinigd op het personeel.  

Net als bij de vergadering van de Provinciale Staten werd ook in de Heerenveense gemeenteraad stevig gedebatteerd over het reddingsplan. Onder meer over eventuele (extra) steun vanuit de professionele gebruikers en het gebruik van de ijshockeyhal. Daarnaast botsten de coalitie en oppositie meerdere malen over de (verre) toekomst van Thialf. Uiteindelijk kon het herstelplan toch op een meerderheid van 27 stemmen rekenen. Alleen de drie leden van GroenLinks stemden tegen, met name om een signaal af te geven, liet fractievoorzitter Retze van der Honing weten. 

Vorige week werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF vanaf 2022 zo'n 250.000 euro per jaar extra zal bijdragen aan de ijshuur van het schaatsstadion. De voorwaarden van dit 'stevige gebaar' moeten echter nog worden uitgewerkt en het is onduidelijk of de tweeënhalve ton blijvend is. Daarnaast komt er een onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer naar de oorzaak van de financiële perikelen van Thialf. Op korte termijn starten gesprekken met alle betrokken gebruikers, waaronder ook de KNSB, om vanaf 2022 te komen tot een sluitende exploitatie. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan