Na drie lange maanden wachten, konden de Nederlandse kunstschaatstalenten afgelopen week eindelijk weer het ijs op. Nog niet in eigen land, maar wel bij onze zuiderburen. "Na drie rondjes schaatsen, voelde het weer als vanouds."

In maart stonden de kunstrijders voor het laatst op het ijs. Als gevolg van de coronamaatregelen moesten alle ijsbanen in Nederland (eerder) dicht. De versoepelingen die er sindsdien zijn geweest, zoals het hervatten van groepstrainingen, golden uitsluitend voor sporten in de buitenlucht. Naar verwachting maakt het kabinet deze week bekend dat de binnensportlocaties, zoals ijsbanen, weer open mogen. "Maar dan is het vanaf 1 juli, gelijk met de sportscholen", zegt Caya Scheepens. "Dat duurt toch wel een beetje lang, dus ik ben blij dat we hier terecht kunnen."

De KNSB zocht in Nederland tevergeefs naar betaalbaar trainingsijs en dus wordt er tijdelijk uitgeweken naar België. De 17-jarige Scheepens, die in december werd geopereerd aan een stressfractuur in haar enkel, zette voor de sluiting van de Nederlandse ijsbanen al voorzichtig haar eerste stappen op het ijs. De rentree bleek van korte duur, maar in Mechelen kon ze draad weer volledig oppakken. "Na zo'n lange tijd was het wel raar en het is ook even wennen aan mijn schaatsen, heel veel kramp in het begin, maar na drie rondjes voelt het weer als vanouds. Natuurlijk was het beter geweest als we al meer hadden geschaatst, maar het viel niet tegen."

Ook Lindsay van Zundert, tweevoudig Nederlands kampioene bij de junioren, moest toch weer wennen aan het ijs. "Normaal gesproken had ik elke dag door kunnen trainen op de ijsbaan, zonder pauze", vertelt de 15-jarige Etten-Leurse. "Je moet weer even goed die kanten voelen bij je passen en het gevoel van de sprongen oppakken."

De kunstschaatsers hebben in de tussentijd zeker niet stilgezeten. In de woonkamer, tuin of het park volgden ze bijna dagelijks online trainingen van hun verschillende coaches. "Er stonden topfitte schaatsers op het ijs", stelt trainer Jorik Hendrickx tevreden vast. De oud-kunstschaatser begeleidt de gezamenlijke trainingen van de Nationale Trainingsselectie (NTS) sinds vorig seizoen samen met coach Carine Herrygers. Ook voor zijn eigen pupillen gaf de Belg online trainingen en hij schakelde regelmatig buitenlandse coaches in. "Je moet hier en daar ook eens met andere coaches overleggen hoe zij het doen. Dat is wel mooi van deze periode: je ziet ook wat je aan elkaar hebt."

Nu de ijstrainingen weer begonnen zijn, wordt er ook uitgekeken naar de eerste wedstrijden. De aftrap van het seizoen staat vooralsnog in september gepland. "Hopelijk gaan de Junior Grand Prix gewoon door, en anders begin ik gelijk bij de seniorenwedstrijden", aldus Van Zundert, die dit jaar debuteert bij de senioren. Voor Scheepens stond de start al gepland in oktober of november. "Natuurlijk heeft het coronavirus wel wat impact, want mijn opbouw begon eigenlijk al eerder. Maar we hebben mijn seizoen ook iets verlaat zodat ik in een relatief korte periode goed kan presteren."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 24 sep om 08:51