De Japanse kunstrijder Yuzuru Hanyu is tijdens de eerste editie van de ISU Skating Awards gekozen tot beste kunstrijder van het jaar. De tweevoudig olympisch kampioen kreeg zijn prijs tijdens een live-uitzending van de Internationale Schaatsunie. De Canadees Kurt Browning werd geëerd met de allereerste oeuvreprijs.

Hanyu kreeg zijn prijs vanwege zijn vermogen om de populariteit van het kunstrijden te vergroten. De Japanner is immens populair en trekt grote massa's fans naar de wedstrijden. 

Oorspronkelijk was de uitreiking van de prijzen gepland na afloop van het WK Kunstrijden in Montréal. Dat toernooi werd echter afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. De alternatieve show werd zaterdagmiddag gepresenteerd door oud-ijsdansers Tanith en Charlie White en live uitgezonden via YouTube. 

Oeuvreprijs en beste nieuwkomer
Kurt Browning kreeg de oeuvreprijs. De populaire Canadese kunstrijder genoot in de jaren '80 en '90 een gigantische populariteit. In 1988 was hij de eerste die met succes een viervoudige sprong wist af te ronden in een wedstrijd. Een van zijn meest iconische programma's is 'Singin' in the Rain', gebaseerd op de gelijknamige film. 

De prijs voor beste nieuwkomer ging naar Alena Kostornaia

Alena Kostornaia werd gekozen tot beste nieuwkomer. De 16-jarige Russische werd afgelopen seizoen Europees kampioene in Graz en pakte ook de eindoverwinning in de Grand Prix-serie in Turijn. In haar debuutseizoen bij de senioren bleef ze ongeslagen. Haar trainster Eteri Tutberidze werd verkozen tot beste coach. De 46-jarige oud-kunstrijdster heeft ook andere bekende Russische vrouwen onder haar hoede gehad, onder wie olympisch kampioene Alina Zagitova, Evgenia Medvedeva en Alexandra Trusova. 

Het Franse paar Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron wonnen de prijs voor beste programma. Hun ritmische dans op de muziek van Fame werd door de jury als beste beoordeeld. Overige prijzen gingen naar Shae-Lynn Bourne (beste choreograaf) en ijsdansduo Madison Chock en Evan Bates (beste kostuum). 

De prijswinnaars voor het beste kostuum, Madison Chock en Evan Bates | Foto : International Skating Union

De winnaars zijn gekozen door een zeskoppige jury die in elke categorie uit een shortlist van drie kandidaten kon kiezen. Daaraan vooraf ging een stemproces waarbij fans, media en ISU-leden konden stemmen op een longlist gebaseerd op basis van de uitslagen van de grote toernooien van het afgelopen seizoen. Daarbij zat dus niet het wereldkampioenschap in Canada. 

Bekijk hier de livestream terug: