Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2020

Sprinters verheugd met herinvoering tweede 500 meter: 'Dit voelt als thuiskomen'

De Nederlandse sprinters zijn verheugd met de reglementswijziging van de KNSB waarmee de tweede omloop op de 500 meter weer is toegevoegd aan het nationale wedstrijdreglement. De terugkeer van de dubbele sprintafstand betekent twee keer het spektakel van de hoogste snelheden, spanning tussen de races door en het biedt de kans om iets recht te zetten. "Het is een prachtig spel."

De benodigde reglementswijziging werd zaterdag goedgekeurd door de Ledenraad van de KNSB. Vanaf komend seizoen wordt het afstandskampioenschap op de 500 meter weer beslist op basis van een klassement over twee races. "Dat is ontzettend mooi nieuws", aldus Ronald Mulder. "Ik heb mij er via de atletenvereniging ook wel hard voor gemaakt. Ik ben blij dat deze wijziging erdoor is gekomen en ik denk dat de KNSB goed heeft geluisterd naar de atleten."

De 500 meter wordt sinds het seizoen 2016/2017 nog slechts eenmaal verreden op de EK en WK Afstanden en de Olympische Spelen. In navolging van de internationale reglementen schrapte de KNSB de tweede omloop ook op de Nederlandse afstandskampioenschappen. Tweevoudig Nederlands kampioene Jorien ter Mors zag ook wel een voordeel van de enkele race. "Je moet echt op scherp staan en kan geen fouten maken. Dat maakte die ene omloop mooi, maar sporttechnisch gezien is het eerlijker om twee 500 meters te rijden. Zelfs op een 1000 meter speelt het tegenwoordig al mee als je kijkt naar hoe hard er gereden wordt."

Eerlijk
Die eerlijkheid noemen de sprinters als een belangrijk argument voor de tweede omloop. Het verschil tussen starten in de binnen- of buitenbaan en tegen wie maakt volgens hen wel degelijk uit. "De loting kan soms best bepalend zijn en dat filter je er nu uit", zegt Letitia de Jong. "De kans is minder groot dat je twee keer net mazzel of pech hebt. Als je na twee omlopen wint, mag je je met recht de sterkste noemen." Mulder vult aan: "Ik weet van sommige mensen dat ze absoluut de binnenbaan willen, anders hebben ze een heel moeilijke dag. Dan kun je zeggen: dat moet je maar leren, maar zoiets is natuurlijk wel super jammer."

"Pure sprinters hebben er misschien liever eentje, omdat ze daar alles in kunnen leggen. Maar ik denk dat het als thuiskomen voelt voor degenen die naar twee keer 500 meters verlangen", vertelt Hein Otterspeer. "Dat je na één rit – net als 19 anderen – denkt dat je het de tweede keer beter kunt doen. Die magie maakt sprinten zo mooi. " Ook De Jong roemt het nerveuze 'spelletje' tussen de races door. "Je stapt nu na één keer van het ijs en je bent klaar. Met een tweede omloop liggen alle kaarten eigenlijk nog op tafel. Je moet gefocust blijven, want je weet dat je nog een keer moet."

Volgens Mulder is het ook een misvatting dat je er met twee omlopen niet net zo goed gelijk moet staan. "Geen enkele wereldkampioen heeft een matige eerste 500 meter en een héle goede tweede. Dat gebeurde bij mij in Sotsji (in 2014, red.) en daardoor werd het olympisch brons in plaats van goud", lacht hij. "Met wisselvalligheid ga je niet winnen, je hebt twee goede 500 meters nodig. En het is een afstand die je gewoon vaak moet rijden wil je dat goed kunnen."

Perfectioneren
Dat is ook de achterliggende gedachte van de reglementswijziging van de KNSB. Met een tweede omloop rijden de schaatsers vaker een 500 meter op nationaal topniveau, waardoor ze boven zichzelf uit stijgen en die ervaring meenemen in het internationale circuit of verdere carrière. "De concurrentie op deze afstand is moordend", zegt Otterspeer. "Nationaal maar zeker internationaal gezien wordt het vuur ons aan de schenen gelegd. Het is aan ons om terug te slaan. Als we nu twee keer op hoog niveau kunnen rijden, scheelt dat. Alle kleine beetjes helpen in het sprinten."

"Je hebt op deze manier meer races om de 500 meter te perfectioneren en ik denk dat dat wel kan bijdragen aan een hoger niveau", vervolgt Ter Mors. "Voor rijders die net geen wereldbekerniveau hebben, is dit natuurlijk ook een mooie kans om nog een extra race te rijden", vult De Jong aan. "Zij kunnen meer ervaring opdoen en dat komt weer ten goede aan de breedte van de Nederlandse sprinttop. Of de internationale schaatsunie zich iets van deze wijziging aantrekt? Dat weet ik niet. Ik zou het wel mooi vinden om ook weer twee omlopen op internationale wedstrijden te hebben."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan