Tickets
Shop
Nieuws 31 jul 2020

Friese selectie op dreef in eerste landelijke wedstrijd na coronapauze

Met een streng toegangsbeleid, anderhalve meter afstand en zonder hechte podiumfoto was Wolvega vrijdagavond het toneel van de eerste skeelerwedstrijd van het seizoen. Rémon Kwant en Moniek Klijnstra pakten de overwinning op de one lap, Berber Vonk en Ronald Haasjes waren de besten op de afvalkoers.

Foto : Neeke Smit

De rijders hadden ieder met spanning uitgekeken naar de eerste skeelerwedstrijd sinds lange tijd. Een pure skeeleraar als Kwant had al elf maanden geen wedstrijden gereden en stond te trappelen om weer eens een officieel startschot te horen. “Het is super dat er weer wedstrijden zijn. Je kunt wel veel nabootsen op de training, maar nu heb je wel weer andere mensen om je heen.” Met Glenn Nijenhuis had Kwant pas in de finale echt serieuze tegenstand. De twee maakten er een mooie wedstrijd van waarin Kwant aan het langste eind trok. 

“Als je internationaal wat wilt halen, moet je minimaal het niveau halen van vorig jaar", gaat hij verder. "Dat red je niet met landelijke baanwedstrijden, daarvoor heb je wel een NK nodig. Daar ga je toch meer voor doen.” Gelukkig kon hij ook tijdens de coronamaanden bouwen op zijn ploeg. Ondanks de strenge regels hadden ze enige houvast aan het team en dat lijkt de rijders geen windeieren te hebben gelegd. Met Klijnstra en Vonk werden namelijk nog twee zeges binnengesleept. De zege van Vonk kreeg extra glans doordat met Fleur Veen en Maya de Jong ook de twee andere plekken op het podium door een ploeggenoot werden bezet.

“Het scheelde wel heel veel dat we elkaar hadden”, vertelt De Jong. "Iedereen was er wel bij de training, dus je hebt een stok achter de deur. Je ziet weer mensen, ook al is het op afstand. Het is toch gek dat je allemaal achter elkaar aan rijdt met de auto ernaartoe."

Lovende woorden klinken er dan ook voor hun coach, Valentina Berga-Belloni, die ze door de zware coronamaanden geholpen heeft. "Het was natuurlijk lange tijd de vraag of er überhaupt nog iets georganiseerd zou worden", blikt Klijnstra terug. "Je bleef trainen, maar je zat wel met de periodisering. Richting de wedstrijden ga je toch meer snelheid trainen en startjes. Het was dus wel  lastig met de planning, maar ik denk dat het goed gegaan is." 

De rijdsters vinden het fijn dat er weer wat perspectief is. Toen alle wedstrijden van de kalender geschrapt werden, vielen veel rijders in een zwart gat. "Ik heb echt wedstrijden nodig om beter te worden", aldus Klijnstra. Ook bij de specialisten op de langere afstanden is er opluchting dat het seizoen eindelijk van start is. "Sinds een paar weken, toen de datum van het NK bekend werd, merk je dat je met zijn allen weer ergens naar toe aan het trainen bent", zegt Veen. Vonk vult aan: "Je zag dat we weer harder gingen rijden en meer motivatie hadden. Dan is het mooi dat we het nu zo in de wedstrijd kunnen afmaken. Een goed begin is het halve werk." Op naar het NK, willen ze maar zeggen. 

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan