Michelle Velzeboer heeft maandag op de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Lausanne het zilver gepakt op de 500 meter. De Zuid-Koreaanse Whi-min Seo veroverde haar tweede gouden medaille van deze week. Florence Brunelle uit Canada maakte het podium compleet.

De ongenaakbare Seo, die dit seizoen al twee zilveren medailles pakte in de World Cups, startte vanaf de eerste positie en gaf deze niet meer uit handen. Daarachter vocht Velzeboer voor haar tweede plek, maar ze werd in de laatste ronde ingehaald door Chutong Zhang. De Chinese kreeg echter een penalty.

Voor de 16-jarige Velzeboer is het niet de eerste keer dat ze een olympisch podium mocht beklimmen. Begin 2019 haalde ze op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Sarajevo al brons op de 1500 meter en bij de mixed relay. Vandaag liet ze zien dat ze zich ook in het mondiale veld tussen de toppers kan mengen. In de halve finale plaatste ze zich achter Seo met een persoonlijk record van 43,777 voor de A-finale.

"Ik ben heel blij", vertelt Velzeboer over haar race. "De finale ging wat rommelig, mijn race ging niet helemaal goed. De Chinese hinderde me ook nog. Maar met het uiteindelijke resultaat ben ik dik tevreden. Dit is eigenlijk mijn eerste mondiale wedstrijd. Ik ken de tegenstanders van buiten Europa nog niet. Maar het is fijn om met zoveel tegenstand te rijden. Hier leer ik heel veel van."

"Tot vorig jaar waren de wat langere afstanden mijn favoriete. Maar ik ben explosiever geworden, nu gaan de kortere afstanden ook heel lekker. Ik heb nu eigenlijk geen voorkeur meer." Op de 1000 meter van zaterdag werd Velzeboer ook tweede, maar toen in de B-finale. Daarmee werd ze in de eindnotering zevende.

Diede van Oorschot kwam op de 500 meter net een tiende van een seconde te kort om door te mogen naar de kwartfinale. Op de 1000 meter schopte ze het wel tot de kwartfinale en dat was goed voor een elfde plaats. Bij de mannen miste Jenning de Boo ook de kwartfinale op de 500 meter. Op de 1000 meter strandde hij in de kwartfinales, wat hem een zestiende plek opleverde.

Woensdag staat voor de shorttrackers nog een mixed NOC relay op het programma, klik hier voor de volledige uitslagen en hier om de wedstrijden terug te kijken.