Het Nederlandse marathonpeloton heeft de jaarlijkse reis naar Oostenrijk weer gemaakt. Bij gebrek aan natuurijs in eigen land worden komende week op de Weissensee vier wedstrijden gehouden. Net als andere jaren zijn ook een hoop toerrijders aanwezig. Lees in dit artikel vast wat je kan verwachten van de wedstrijden en welke rijders je in de gaten moet houden.

Historie
De oorsprong van de Nederlandse uittocht naar buitenlands natuurijs ligt in de jaren '70 van de vorige eeuw. Toen het Nederlandse natuurijs als gevolg van een aantal zachte winters op rij uitbleef, werd de handschoen opgepakt om in andere landen een zogenoemde Alternatieve Elfstedentocht gehouden. In 1974 werd de eerste van deze wedstrijden over 200 kilometer verreden in het Noorse Lillehammer. 

In al die jaren zijn op bijna alle continenten wel marathonwedstrijden door Nederlanders georganiseerd, maar sinds 1989 is er jaarlijks ook op de Weissensee een Alternatieve Elfstedentocht gehouden. Dries van Wijhe en Alida Pasveer waren de eersten die op het Oostenrijkse ijs de handen in de lucht mochten steken. Sindsdien zijn er allerhande wedstrijden georganiseerd: van sprintwedstrijden tot ploegenachtervolgingen.

Het podium van het ONK vorig jaar | Foto : Vincent Riemersma

Dit jaar zijn er vier wedstrijden gepland. De Aart Koopmans Memorial, genoemd naar één van de grondleggers van de Alternatieve Elfstedentocht, het Open Nederlands kampioenschap, de Alternatieve Elfstedentocht en nog een korte wedstrijd over 40 kilometer voor de vrouwen en 60 voor de mannen. Samen met de wedstrijden in Luleå tellen de wedstrijden mee voor het klassement in de KPN Grand Prix. Vorig jaar ging de zege hierin naar Crispijn Ariëns en Carla Ketellapper-Zielman.

Winnaars vorig jaar
Aart Koopmans Memorial: Manon Kamminga en Sjoerd den Hertog
Open Nederlands Kampioenschap: Carla Ketellapper-Zielman en Mart Bruggink
KPN Grand Prix: Carla Ketellapper-Zielman en Gary Hekman
Alternatieve Elfstedentocht: Iris van der Stelt en Frank Vreugdenhil

Favorieten
Wedstrijden op natuurijs zijn altijd lastig te voorspellen. De omstandigheden spelen uiteraard in grote mate een rol bij de uitkomst van de koers. Is de lucht strakblauw en het ijs zwart of moet het peloton zich opmaken voor een ijzige wind, sneeuw en kou? De hoofdfiguren van vorig jaar zullen opnieuw een grote rol spelen, al kunnen we bij de vrouwen ook andere gezichten aan het front zien. Irene Schouten en Carla Ketellapper-Zielman zijn er niet (meer) bij en dus zal er vooral gekeken worden naar Team Turner. 

Merel Bosma, Iris van der Stelt en Lisa van der Geest vormen namelijk een ijzersterk blok dat ook vorig jaar al indruk maakte op natuurijs. Van der Stelt won de Alternatieve Elfstedentocht, terwijl Van der Geest in Luleå eenmaal de sterkste was. Bosma eindigde achter Ketellapper-Zielman als tweede in het natuurijsklassement. De concurrentie komt van sterke specialisten als Ankie Ytsma, Aggie Walsma en Anne Tauber. Ook Manon Kamminga en haar ploeg A6.nl is een kandidaat voor de overwinning. En wat kunnen de dames van ZiuZ, Marijke Groenewoud en Kelly Schouten?

Iris van der Stelt won vorig jaar de Alternatieve Elfstedentocht | Foto : Vincent Riemersma

Bij de mannen zal het interessant zijn om te zien of AB Vakwerk het overwicht van eerder dit seizoen ook op natuurijs kan handhaven. Bij de wedstrijd in Groningen werd door het gemis van Willem Hoolwerf al duidelijk dat de groene brigade moeite heeft om de koers te controleren als ze niet voltallig aan de start staan. Toch wist Gary Hekman aan het einde van de rit de koers te winnen. De Nederlands kampioen op kunstijs staat ook op natuurijs zijn mannetje en is misschien wel bezig aan zijn beste seizoen ooit. Daarnaast heeft hij ook nog eens Frank Vreugdenhil in de ploeg.

Wie kan Hekman van de overwinning houden? Crispijn Ariëns is misschien wel de grootste concurrent, die tevens een sterk blok achter zich heeft staan met Sjoerd den Hertog en Erik Jan Kooiman, oud-winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht. Een van de grootste natuurijsspecialisten in het peloton is Jordy Harink. Bij Royal A-ware heeft hij ook nog eens ondersteuning van routinier Bob de Vries. Verdedigend Nederlands kampioen op natuurijs Mart Bruggink zal ook gebrand zijn om opnieuw iets te laten zien. 

Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns vormden vorig jaar een ijzersterk duo | Foto : Vincent Riemersma

Hoe kan ik het volgen?
Voor de liefhebbers van de marathon zijn de wedstrijden op de Weissensee beter te volgen dan ooit. Er is niet langer enkel beeld van de webcam op de finish, maar met twee extra camera's zullen ook overzichtsbeelden en interviews tijdens de wedstrijd gemaakt kunnen worden. Het commentaar wordt verzorgd door de wedstrijdspeaker aan de finish.

Uiteraard volg je de livestream op schaatsen.nl/marathon, waar ook een summier liveblog zal worden bijgehouden. Ook op weissensee.nl en de Facebookpagina's van de Alternatieve Elfstedentocht WeissenseeMeer Marathon en schaatsen.nl kun je de wedstrijden volgen.

Het programma van de wedstrijden is als volgt (onder voorbehoud):
Donderdag 23 januari - Aart Koopmans Memorial: 09.00 uur vrouwen (60 km) en 12.00 uur mannen (80 km)
Zaterdag 25 januari - Open Nederlands Kampioenschap: 08.00 uur mannen (150 km) en 10.00 uur vrouwen (100 km)
Maandag 27 januari - KPN Grand Prix: 10.30 uur vrouwen (40 km) en 12.00 uur mannen (60 km)
Woensdag 29 januari - Alternatieve Elfstedentocht: 07.30 uur vrouwen (200 km) en 07.45 uur mannen (200 km)

Op de rustdagen voor de wedstrijdrijders staan traditiegetrouw enkele duizenden Nederlanders aan de start van een van de vele toertochten die door de Stichting Wintersporten, de organisatie achter de Alternatieve Elfstedentocht, wordt georganiseerd. Deze toertochten zullen te volgen zijn op schaatsen.nl/natuurijs, op weissensee.nl en de Facebookpagina van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee.

Door Sjors Leek - Laatste update op 21 jan om 11:20