Group 2
arrow copy Terug
Voorbeschouwing 08 jan 2020

Wat moet je weten over de ISU EK Afstanden?

Dit weekend is het zover: de ISU EK Afstanden in Heerenveen. Het wordt de tweede editie van het kampioenschap en voor het eerst doet het toernooi Nederland aan. Wat kun je de komende dagen verwachten en wie zijn de favorieten voor de Europese titels? Schaatsen.nl zet het voor je op een rijtje.

Foto : AFP/Mladen Antonov

Historie
De geschiedenis van de EK Afstanden is zeer kort. De eerste editie werd gehouden in het olympische seizoen, waardoor een gedevalueerd deelnemersveld aan de start stond. Veel schaatsers hielden hun kruit droog voor het moment dat het echt moest gebeuren in Pyeongchang. In Kolomna behaalde de Nederlandse ploeg zesmaal goud, driemaal zilver en vier bronzen medailles. 

Winnaars EK Afstanden Kolomna:
500 meter: Vanessa Herzog en Ronald Mulder
1000 meter: Yekaterina Shikhova en Pavel Kulizhnikov
1500 meter: Lotte van Beek en Denis Yuskov
3000/5000 meter: Esmee Visser en Nicola Tumolero
Mass start: Francesca Lollobrigida en Jan Blokhuijsen
Ploegenachtervolging: Nederland (mannen en vrouwen)
Team sprint: Rusland (mannen en vrouwen)
(Enkel Ronald Mulder, Jan Blokhuijsen en Lotte van Beek zullen hun titels niet verdedigen.) 

Test je kennis in de quiz en maak kans op de schaatsen.nl-schaatshoezen van schaatshoes.nl!

 

Favorieten
Het EK lijkt net als de vorige editie een interland te worden tussen Nederland en Rusland. De twee schaatsgrootheden kunnen vertrouwen op hun grote namen om te strijden voor de titels. De Noren kunnen het dit seizoen nog niet laten zien en de Duitsers laten hun snelste mannen thuis. Enkel bij de vrouwen lijkt er nog internationale strijd met Francesca Lollobrigida, Martina Sablikova en Vanessa Herzog die gouden medailles kunnen pakken ten koste van de Nederlanders en de Russen.

Het Russisch sprintgeweld lijkt zowel bij de vrouwen als bij de mannen favoriet, al kan wereldkampioene Herzog namens Oostenrijk ook meedoen voor de overwinning. Ruslan Murashov, Viktor Mushtakov, Olga Fatkulina, Daria Kachanova en Angelina Golikova zijn regelmatig te zien op World Cup-podia en ook Pavel Kulizhnikov is terug van een blessure. Daar krijgen de Nederlanders nog moeite mee, al verkeren Jutta Leerdam en Dai Dai N'tab ook in goede vorm. 

Op de middellange afstanden zijn de Nederlanders favoriet, met Thomas Krol en Ireen Wüst als kopstukken. Kjeld Nuis is na zijn ziekte in december nog niet geselecteerd. En wat kan de Nederlands kampioene op de 1500 meter, Melissa Wijfje? Uitkijken is het ook naar de vorm van Sverre Lunde Pedersen. De Noor raakte in september bij een fietsongeval gewond en is nog altijd herstellende. Op de lange afstanden zal hij concurrentie hebben van de Nederlanders Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma, maar ook van de Rus Danila Semerikov. Bij de vrouwen zien we naast Sablikova en Lollobrigida ook Natalia Voronina en Marina Zueva op de startlijst. 

Op de ploegenonderdelen kan bondscoach Jan Coopmans beschikken over ijzersterke opstellingen, waardoor alleen met goud genoegen genomen kan worden. De concurrentie voor Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma op de mass start is niettemin sterk, met Bart Swings, Semerikov en het Italiaanse duo Malfatti en Giovannini. Bij de vrouwen zullen Irene Schouten en Lollobrigida elkaar in de gaten houden, wat misschien kansen creëert voor andere vrouwen. De Nederlandse opstellingen bij de teamsprint en de ploegenachtervolging vind je hier

Hoe kan ik het volgen?
Het belooft druk te worden in Thialf, maar kaarten voor dit weekend zijn nog te koop via schaatsen.nl/tickets. Voor de thuisblijvers is het toernooi het hele weekend te volgen via de live-uitzendingen van de NOS op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl, het YouTube-kanaal van de ISU of schaatsen.nl/langebaan. Uiteraard houden we je ook op schaatsen.nl op de hoogte van de uitslagen en het laatste nieuws. Alles over de ISU EK Afstanden vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan