De geschillencommissie van de KNSB doet later deze week uitspraak in de zaak die werd aangespannen door Koen Verweij, Dai Dai N’tab en Ronald Mulder. De drie schaatsers van Team Reggeborgh waren maandag zelf aanwezig op het advocatenkantoor in Amsterdam waar het beroep werd behandeld.

Nuis is momenteel op trainingskamp in Collalbo en zodoende niet present bij de behandeling van de zaak. "Het is geen desinteresse", benadrukt zijn advocaat Michiel van Dijk bij de opening van de zitting. Verweij en N'tab proberen via deze weg alsnog kans te maken op een startbewijs voor de ISU WK Afstanden in Salt Lake City (13-16 februari), op respectievelijk de 1500 en 1000 meter. Op de KPN NK Afstanden van eind december eindigden de rijders als derde op die afstanden en waren daarmee normaliter gekwalificeerd.

Team Reggeborgh vecht met deze beroepszaak recente beslissingen van de selectiecommissie langebaan van de KNSB aan. Die verstrekte Nuis (vanwege ziekte afwezig bij de KPN NK Afstanden) een aanwijsplaats voor de WK Afstanden op zowel de 1000 als 1500 meter. Die plek heeft de bond altijd achter de hand voor 'zeer uitzonderlijke gevallen'. "De primaire insteek van Team Reggeborgh is dat de KNSB onder de gegeven omstandigheden geen gebruik had mogen maken van haar aanwijsbevoegdheid", begint advocaat Harro Knijff.

Nog tijdens het nationale titeltoernooi van eind december in Thialf lieten Verweij en N'tab weten zich niet op voorhand neer te leggen bij een aanwijsplek voor Nuis. Het voorstel van de ploeg is een skate-off in Calgary: wie daar de snelste tijd neerzet per afstand, mag naar Salt Lake City. Sinds 2014 komt de skate-off niet meer voor in de selectiedocumenten van de KNSB.

Echte kampioen
"De skate-off is inderdaad een populaire term uit het verleden, maar inmiddels hebben wij ons gelukkig ontwikkeld als sport zijnde", betoogt advocaat Colin Burger namens de schaatsbond. "Tegenwoordig kan er tot op de dag nauwkeurig gepiekt worden en met deze skate-off zou die piek ineens een week voor een belangrijk toernooi liggen. We hebben professionele ploegen en leggen het vertrouwen bij hen neer dat zij een aangewezen rijder in optimale vorm naar een wedstrijd laten gaan. Bovendien is een skate-off een toevoeging aan de regels en dat kan niet."

Van Dijk haakt daarop in: "In het selectiedocument lezen we dat de definitieve selectie voor de WK Afstanden op uiterlijk 3 februari bekendgemaakt moet worden. Team Reggeborgh pleit voor een skate-off in Calgary, maar die zou dan een week later plaatsvinden. Dat is reglementair in strijd met de stukken. Regels zijn regels. Dat is ook de reden waarom Kjeld zich heeft neergelegd bij het besluit om hem niet te laten starten op de EK Afstanden. Hij baalde enorm, maar accepteert de situatie als een echte kampioen. Dat zouden de heren Verweij en N'tab ook moeten doen."

De aanvraag voor een skate-off hangt samen met een ander discussiepunt, namelijk dat de aanwijsplek voor Nuis als voorwaardelijk kan worden geïnterpreteerd, meent Knijff. "In de argumentatie van de selectiecommissie van de KNSB valt te lezen dat Kjeld Nuis wordt aangewezen voor de WK Afstanden, mits hij tijdig prestatiefit is. Die prestatiefitheid zal op een nader te bepalen moment worden vastgesteld door de teamarts van Nuis en de bondsarts. Dus het zijn twee medici die gaan bepalen of Nuis straks kans maakt op WK-goud", zegt Knijff.

Wachten
Volgens Nuis' advocaat Van Dijk zal het zo'n vaart niet lopen. "Het is echt niet zo dat de medici gaan bepalen of Nuis goud kan winnen. Die artsen constateren alleen of Nuis fit is of niet. Mede op basis van die inzichten velt de selectiecommissie uiteindelijk een oordeel. En dat staat keurig op papier." Technisch directeur van de KNSB Remy de Wit beaamt dat: "Tijdens een internationaal toernooi ben ik sporttechnisch gezien eindverantwoordelijk voor de equipe en zal daarom de beslissing nemen, eventueel in overleg met de rest van de selectiecommissie."

Op de vraag van de geschillencommissie waarom er is gewacht tot de KPN NK Afstanden voorbij waren om Nuis aan te wijzen, waardoor de nummers drie vooraf niet wisten wat er zou gaan gebeuren, is de KNSB duidelijk: "Er is per sekse en per afstand één aanwijsplek. Tijdens de NK had er op dezelfde afstand iets kunnen gebeuren en dan heb je nog een casus. Dat was voor ons de reden om te wachten tot na de NK", legt De Wit uit.

Tijdens de zitting komt de kansenmatrix veelvuldig ter sprake: een statistisch overzicht, gebaseerd op recente wedstijddata, waarin per rijder voor elke individuele afstand de kans is berekend op het behalen van goud, zilver of brons in een op dat moment te houden internationaal kampioenschap. In die matrix wegen de afgelopen WK Afstanden en de ISU World Cups van dit seizoen zwaarder mee dan de wereldbekerwedstrijden van vorig jaar.

Goed voor goud
Bij monde van advocaat Burger legt de selectiecommissie uit dat die matrix mede bepalend is, maar er ook altijd beleidsvrijheid kan worden toegepast. Het uitgangspunt voor de samenstelling van een selectie, zoals beschreven in de selectieprocedure, is primair gericht op de kans op het winnen van gouden medailles zo groot mogelijk te maken en secundair op het zo groot mogelijk maken van de kans op het winnen van zilveren en bronzen medailles, waarbij internationale kampioenschappen hoger worden ingeschaald dan de World Cups.

"Wij zijn allemaal wedstrijdfit", zegt Verweij terwijl naar zijn teamgenoten kijkt. "Ik ben in opbouw na een jaar afwezigheid, maar ik ga elke week een stap omhoog. Mijn periodisering zegt ook dat ik op de WK heel goed zal zijn. Ik vind dat het aangetoond moet worden dat Nuis daadwerkelijk kans maakt op goud. Die kans denk ik in ieder geval wel te hebben."

"Dat een dokter moet bepalen of je vormbehoud toont, is volgens mij niet te doen", vult N'tab aan. "Je hebt geen wedstrijdritme op gedaan en dat maakt ook uit. Van mij kun je zeggen dat ik in vorm ben. Nuis heeft inmiddels al bijna twee maanden geen wedstrijden meer gereden. Hoe goed is hij dan straks op het moment dat hij er moet staan? Ik denk dat daar ook te makkelijk over gedacht wordt."

Duidelijkheid
Naast de zaak van Verweij en N’tab werd ook het beroep van Ronald Mulder behandeld. Op de KPN NK Afstanden reed hij op de 500 meter met een kapotte schaats naar de elfde tijd (35,38), wat eveneens aangemerkt kan worden als een zeer uitzonderlijk geval, maar kreeg geen aanwijsplaats voor de internationale toernooien. Mulder vraagt om een ticket op de kortste afstand voor de vijfde World Cup in Calgary (7-8 februari). Die plek zou dan ten koste gaan van Jesper Hospes, de nummer vijf op de 500 meter.

Trainer Henk Hospes is maandag aanwezig om de belangen van zijn pupil te behartigen. "Voor de start van het seizoen weet iedereen wat er in het selectiedocument staat en als je daaraan voldoet, ga je naar die wedstrijden toe", stelt hij vast. "Bij het World Cup kwalificatietoernooi gaan de eerste vijf naar de World Cups, dat is al jaren zo. Een diskwalificatie of valpartij is dan niet aan de orde. Dus ga je er ook van uit dat het nu weer zo is. Iedereen heeft wel een verhaal, neem Jorien ter Mors of Hein Otterspeer, maar er moet wel duidelijkheid zijn."

Volgens advocaat Knijff zit er echter geen gat, 'maar een krater tussen Mulder en Hospes'. "Mulder heeft een wat minder voorseizoen gehad, maar als hij een goede dag heeft, kan hij op internationaal niveau meedingen naar de medailles. Mulder start in de A-divisie, Hospes in de B-groep. Als het uitgangspunt van de selectiecommissie is de kans op goud, zilver of brons, zou dat in het voordeel van Mulder moeten uitpakken", aldus Knijff.

Uitzonderlijk geval
De selectiecommissie bepleit dat ze op basis van recente prestaties niet hoeft af te wijken van de uitslag zoals die nu staat. "In dit geval zou een tijd van 34,8 niet snel genoeg zijn", zegt advocaat Burger. Die tijd is 'gemeten' op de 1000 meter waarop Mulder twee dagen later zevende werd. "Wij kijken niet naar de nummer vijf die wegvalt, maar naar de eventuele aanwijsplek die van bovenaf wordt ingeschoven", vult technisch directeur De Wit aan. "Die schaatser vergelijken we met de Nederlandse top drie en op basis daarvan kiezen we de beste."

Mulder merkt op dat die 'fictieve' tijd wel genoeg zou zijn geweest voor WK-plaatsing. De nummers twee en drie noteerde in december 34,81 en 34,87. "Daarmee verwacht ik sowieso niet het podium te halen op een WK, maar het gaat hier om een wereldbekerplek. Vanwege een ontsteking heb ik vorig seizoen slechte World Cups gereden en sta ik laag in de kansenmatrix. Maar op de wedstrijden die erom deden, stond ik er. De NK Afstanden won ik in 34,60 en tijdens de afgelopen WK Afstanden was ik de beste Nederlander met een zesde plek. Ik ben het eens met Hospes dat de top vijf moet gaan, totdat er een uitzonderlijk geval plaatsvindt."

De geschillencommissie nam vandaag ruim twee uur de tijd voor de behandeling van de zaak. Wanneer de uitspraak volgt is niet bekend, maar dat zal 'zo snel mogelijk' gebeuren.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 14 jan om 17:20